Deşi
odată cu îmbătrânirea apar în organism procese de declin
inevitabil, factorii nutriţionali joacă un rol important în
prevenirea accelerării acestor fenomene, cât şi în îmbunătăţirea
calităţii vieţii. Studierea procesului de îmbătrânire ia în
calcul nu numai durata vieţii, dar şi capacitatea ei productivă.
Aşa-numita ,,îmbătrânire productivă” tinde să înlocuiască
modelul comun al îmbătrânirii (de declin inevitabil şi de
dependenţă) cu cel care promovează productivitatea economică şi
socială la vârste înaintate, punându-se accentul în mod deosebit
pe calitatea vieţii, un indicator strâns legat de statusul
nutriţional.
Vârsta
la care o persoană devine bătrână din punct de vedere demografic
este de 65 de ani. În prezent datorită numărului mare de persoane
ce depăşesc această vârstă şi a eterogenităţii demografice a
acestora, se iau în considerare trei grupe de vârstă ale
bătrâneţii: 65-74 ani (young old), 75-84 ani (old), peste 85 ani
(old old).
Îmbătrânirea
este un proces continuu, un fenomen complex ce include modificări
moleculare, celulare, fiziologice şi psihologice.
Modificări
fiziopatologice asociate îmbătrânirii
Recunoaşterea
modificărilor fiziopatologice ce survin o dată cu îmbătrânirea
este esenţială pentru înţelegerea nevoilor nutriţionale şi a
factorilor care influenţează aportul nutriţional.
- ORGAN SISTEMMODIFICĂRIREZULTAT
↓ Masei slabe↓ Forţei musculare
↓ Masei musculare
Compoziţie corporală
↑ Ţesutului adipos↓ Metabolismului bazal
↓ Cantităţii de apă↓ Concentraţiei de vitamine
hidrosolubile
Pierderea danturii
Restrângerea aportului alimentar
Tulburări de deglutiţie
Modificări digestiveDisfuncţii esofagiene
Gastrită atrofică↓ Absorbţiei acidului folic,vit.
B12, Fe
↓ Activităţii lactazeiEvitarea produselor lactate
(↓ aportului de Ca)
Alterarea funcţiei↓ Activităţii enzimatice deÎncetinirea metabolismului unorhepaticemetabolizare amedicamente
medicamentelor
Alterarea funcţiei renale↓ Ratei filtrării glomerulare↓ Eliminării medicamentelor
↓ Imunităţii mediate↓ Răspunsului imun mediat celularAlterarea imunităţiicelular
↓ Imunităţii umoraleAutoimunitate
Ţesut osos↓ Densităţii osoase↑ Riscului pentru fracturi
Recomandări
nutriţionale la persoanele vârstnice
Până
nu demult, recomandările nutriţionale pentru persoanele sănătoase
peste 51 de ani erau extrapolate pornind de la cele ale adultului
tânăr. Existau aceleaşi recomandări pentru toate persoanele peste
51 de ani, fără stratificări în funcţie de vârstă.
Recent
s-au stabilit, pe baza evaluărilor ştiinţifice, recomandări
nutriţionale diferite pentru grupurile de vârstă cuprinse între
51 şi 70 de ani şi peste 70 de ani, singurele diferenţe existând
totuşi numai în recomandările privind necesarul de vitamina D.
Necesarul
energetic şi activitatea fizică
Necesarul
energetic al persoanelor vârstnice se reduce datorită:
- scăderii activităţii fizice odată cu înaintarea în vârstă;
- scăderii metabolismului bazal (cu aproximativ 10-20%) datorită schimbării compoziţiei corporale şi reducerii masei slabe.
Această
reducere a consumului caloric trebuie să determine consumul unor
alimente cu conţinut caloric redus, dar dense în nutrienţi.
Menţinerea
activităţii fizice împreună cu adoptarea unei diete echilibrate
pare a fi cheia pentru obţinerea stării de bine, întârziind
procesele de declin ce acompaniază îmbătrânirea. Persoanele care
îşi menţin un grad de activitate fizică pot consuma mai multe
calorii, acestea aducând o cantitate mai mare de nutrienţi. Orice
fel de activitate fizică, chiar zece minute de mers pe jos, poate
reprezenta un beneficiu. Activitatea fizică regulată este asociată
cu scăderea mortalităţii şi a morbidităţii legate de vârstă.
Carbohidraţi
–
recomandările sunt
similare cu cele ale adulţilor. Se
recomandă
ca 50% din caloriile
zilnice să provină din glucide, punându-se accentul pe consumul
glucidelor complexe, fără a contraindica însă consumul glucidelor
simple. Consumul de glucide complexe este necesar pentru respectarea
unui consum adecvat de fibre alimentare, persoanele vârstnice
suferind adesea de constipaţie. Se recomandă consumul frecvent de
cereale, pâine integrală, legume şi fructe, consumul zilnic
recomandat de fibre fiind între 25-35 g/zi.
Proteine
– necesarul
recomandat este de 0,8 g/kgcorp/zi. Există însă argumente
pentru creşterea
aportului la 1-1,25 g/kgcorp/zi, ţinând cont că, odată cu
înaintarea în vârstă, are loc o scădere a aportului proteic
simultan cu scăderea aportului energetic. Necesarul de proteine
creşte în cazul bolilor consumptive şi în perioada
convalescenţei. Reducerea aportului de proteine influenţează masa
slabă, răspunsul imun şi funcţia musculară, întârziind
vindecarea rănilor şi prelungind convalescenţa.
Lipide
–
consumul de lipide
trebuie să furnizeze 20-30% din totalul caloriilor
zilnice, acestea fiind
surse de energie şi acizi graşi esenţiali, fiind în plus necesare
pentru absorbţia vitaminelor liposolubile. Evitarea unui consum
exagerat de lipide şi consumul preponderent al lipidelor din surse
vegetale sunt recomandări rezonabile pentru vârsta a treia.
Lipidele nu trebuie să depăşească 30% din consumul caloric total,
fiind recomandat ca grăsimile saturate să fie maxim 8% din calorii.
Restrângerea aportului de lipide sub 20% din totalul caloriilor
afectează negativ gustul, saţietatea şi calitatea dietei.
Vitamine
şi minerale
Vitamina
D şi calciul –
deficitul vitaminei D
la persoanele vârstnice se datorează
unor factori diverşi:
scăderea aportului alimentelor ce conţin vitamina D, evitarea
produselor lactate, reducerea expunerii la soare (la cei
imobilizaţi), reducerea precursorilor de vitamină D la nivelul
pielii, scăderea hidroxilării la nivel hepatic şi renal. Sinteza
de vitamină D la nivelul pielii este redusă cu aproximativ 60% la
persoanele vârstnice.
Deficienţa
de vitamină D se reflectă în homeostazia calciului şi a
fosforului, a căror concentraţie serică se reduce. Masa osoasă
scade odată cu vârsta, crescând astfel riscul de apariţie a
fracturilor.
Se
discută implicarea vitaminei D în prezervarea masei musculare la
persoanele vârstnice, suplimentarea cu vitamina D având ca
beneficiu potenţial prezervarea masei musculare şi deci a
abilităţii fizice. Consumul recomandat de vitamina D este de 10
µg/zi pentru persoanele între 51-70 de ani şi 15 µg/zi pentru
persoanele cu vârsta peste 70 ani. Sursele alimentare de vitamină D
sunt reprezentate de produsele lactate fortificate, uleiul de peşte
şi ficatul. Suplimentarea cu preparate de vitamină D şi calciu
este necesară persoanelor instituţionalizate şi în special celor
cu expunere limitată la soare, pentru îmbunătăţirea densităţii
osoase şi prevenirea apariţiei fracturilor. Creşterea depozitelor
adipoase în cazul persoanelor vârstnice creşte riscul apariţiei
hipervitaminozei D, administrarea suplimentelor trebuind să fie
supravegheată cu atenţie, în special la pacienţii cu antecedente
de calculi, hiperparatiroidism primar sau sarcoidoză.
Aportul
deficitar de calciu se întîlneşte la persoanele vârstnice, la
care aportul de lapte şi derivate din lapte este scăzut. De
asemenea, un consum crescut de fibre negativează balanţa calciului,
interferând cu absorbţia.
Deşi
calciul nu poate ameliora în totalitate pierderea masei osoase în
perioada postmenopauză generată de deficitul de estrogeni, s-a
demonstrat că o creştere a aportului de calciu este benefică
pentru menţinerea densităţii osoase. Ca urmare, se recomandă o
creştere a aportului zilnic de calciu la 1200-1500 mg/zi la
persoanele peste 50 de ani.
Sodiul
şi potasiul –
se recomandă o
reducere a aportului de
sodiu la 2-4 g/zi în
cazul persoanelor cu
afecţiuni cardiovasculare şi suplimentarea dietei cu potasiu şi
magneziu la cei care utilizează diuretice.
Vitamina
B12 –
recomandările actuale
sunt de 2,4 µg/zi atât pentru femei cât şi
pentru bărbaţi.
Deficitul acestei vitamine se întâlneşte frecvent la persoanele
vârstnice, fiind asociat cu o prevalenţă crescută a gastritei
atrofice. De asemenea, datorită faptului că vitamina B12 se
întâlneşte numai în produsele de origine animală, unii vârstnici
vor avea un aport vitaminic redus secundar scăderii consumului de
produse animale, vegetarienii fiind în mod special afectaţi.
Datorită
prevalenţei crescute a gastritei atrofice la acest grup de vârstă
sunt recomandate frecvent suplimente nutriţionale de vitamina B12,
una din puţinele situaţii în care suplimentele sunt preferate
alimentelor în atingerea obiectivelor nutriţionale.
Atât
folatul cât şi vitamina B12 sunt necesare conversiei homocisteinei
în metionină; un consum de folat mai mic de 400 µg/zi este asociat
cu un nivel crescut al homocisteinei, considerat un factor de risc
independent pentru apariţia bolilor cerebrovasculare şi
coronariene. Studii recente asociază hiperhomocisteinemia cu
tulburările cognitive din boala Alzheimer, aducând astfel argumente
pentru implicarea afectării vasculare în patogenia acestei boli. Se
recomandă un consum de 400 µg echivalenţi folaţi pe zi.
Antioxidanţii
–
se discută rolul
vitaminei E, vitaminei C şi a beta carotenului în
procesul de
îmbătrânire şi de apariţie a bolilor cronice. Vitamina E pare a
reduce riscul cardiovascular, diminuând susceptibilitatea LDL la
oxidare, însă trialurile clinice nu au demonstrat rolul acesteia în
prevenţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, studii recente nu
aduc
dovezi certe privind efectul benefic al suplimentării
cu antioxidanţi în prevenirea bolilor cronice asociate
îmbătrânirii.
Fierul
-
Aportul de 8 mg/zi
recomandat adulţilor este indicat şi la vârsta a treia.
În cazul femeilor
apare o îmbunătăţire a statusului fierului odată cu apariţia
menopauzei.
Deficitul de fier apare în cazul aportului inadecvat, în cazul
deficitului de absorbţie datorat aclorhidriei gastrice sau în cazul
existenţei unor boli inflamatorii cronice sau neoplazice. Pierderile
de sânge asociate herniei hiatale, ulcerelor peptice, hemoroizilor
şi neoplaziilor apar mult mai frecvent la vârsnici.
Apa
–
consumul trebuie să
fie de cel puţin 30 ml/kgcorp/zi pentru a evita
pericolul
deshidratării. Cantităţi suplimentare sunt necesare pentru a
compensa pierderile prin vărsături, diaree, febră şi
transpiraţii. La bătrâni pierderea senzaţiei de sete determină
reducerea aportului de lichide, aceştia trebuind să fie încurajaţi
să bea cel puţin 1,5-2 litri de lichide în fiecare zi.
Deshidratarea poate să apară în special la cei la care senzaţia
de sete este diminuată sau la cei care, datorită problemelor legate
de incontinenţa urinară sau de dificultatea de a se deplasa la
baie, evită în mod voluntar ingestia de lichide.
Principalele
recomandări necesare sporirii rezervelor fiziologice şi
nutriţionale ale vârstnicilor sunt:
să
consume o gamă cât mai largă de alimente;
să
practice exerciţii fizice cu rol în menţinerea masei osoase şi a
masei slabe;
să
se implice în activităţi sociale;
să
evite abuzul de alcool, consumul excesiv de cofeină şi medicaţia
inutilă.
Măsuri
simple care se pot lua pentru a îmbunătăţi nutriţia persoanelor
vârstnice sunt recomandările de a consuma:
un
pahar de suc de fructe în fiecare zi;
cereale
integrale cu lapte la micul dejun; peşte sau carne în fiecare zi;
un
pahar de lapte la culcare;
cel
puţin o porţie de legume în fiecare zi.