Vitamina B12- Cobalamină

Deficitul de vitamina B12: cauze, riscuri si simptome




deficitul-de-vitamina-b12-cauze-riscuri-si-simptome
Vitamina B12, denumita si cobalmina sau „vitamina rosie”, este recunoscuta pentru rolul important pe care il are in preventia aparitiei anemiei.

Cu toate acestea, spectrul de actiune al B12 este mult mai larg, cobalmina fiind esentiala pentru buna dezvoltare a copilului si prevenirea malformatiilor de tub neuronal la nastere.

Citeste in continuare si afla care este rolul B12 in organism, care sunt efectele unui deficit si mai ales, care sunt semnele carentei de vitamina B12.

Ce este vitamina B12?
Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B, alaturi B1, B2, B3, B6 si B9 si este necesara pentru buna functionare a sistemului nervos si productia de celule rosii, scrie Medical News Today.

Cobalmina este supranumita si „vitamina rosie” datorita rolului esential pe care il are in transportul oxigenului in organism si in sinteza hemoglobinei, substanta prezenta in globule rosii din sange (eritrocite).

Datorita proprietatilor sale, vitamina B12 este necesara pentru functionarea normala a sistemului nervos si a creierului.

Vitamina B12 este hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa. Ea nu poate fi stocata in organismul uman pentru utilizare ulterioara, asadar avem nevoie in fiecare zi de un aport de B12.

Rolul vitaminei B12 in organism
Vitamina B12 este necesara pentru sinteza hemoglobinei (substanta responsabila de transportul oxigenului in sange), metabolismul normal al lipidelor si proteinelor si dezvoltarea normala a tubului neural la fat (formatiunea din care se va dezvolta sistemul nervos al bebelusului).

Cobalmina mai este responsabila de sinteza de energie in organism, joaca un rol activ in sinteza acizilor grasi si in arderea grasimilor in corp, fiind importanta si pentru sanatatea creierului.

De ce i se spune cobalmina?
Din punct de vedere structural, vitamina B12 este considerata cea mai complexa si mai voluminoasa vitamina din organism. Aceasta contine cobalt in centrul structurii sale, motiv pentru care mai este cunoscuta si drept cobalamina.

Formele active sub care o gasim in organism sunt: metilcobalamina si 5-deoxiadenozilcobalamina, iar formele sub care poate fi comercializata sunt: ciancobalamina (cel mai frecvent) sau metilcobalamina. Desi metilcobalamina este forma similara celei din organism, ciancobalmania poate fi transformata intr-o forma usor de asimilat.

In ce alimente gasim vitamina B12
Organismul uman nu este capabil sa isi sintetizeze propria vitamina B12, asadar aportul zilnic necesar trebuie asigurat din alimentatie.

Sursele principale in care se gaseste cobalamina sunt alimentele de origine animala precum carnea, ouale si lactatele fermentate.

Vitamina B12 se gaseste si in alimente de origine vegetale, insa ea nu este absorbita similar cu vitamina B12 provenita din surse animale. Printre sursele vegetale de vitamina B12 sunt soia fermentata, ciupercile Shitake, algele sau drojdia.

O importanta sursa de B12 o reprezinta alimentele fortifiate cu aceasta vitamina sau suplimentele alimentare cu administrare orala.

Cum apar carentele de vitamina B12
Carentele de cobalmina apar atat printr-o alimentatie deficitara, cat si din cauza unor tulburari care pot afecta modul in care este absorbita vitamina de catre organism.

Pacientii care sufera de gastrita, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian si administreaza medicamente pentru reducerea secretiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompa de protoni) pot dezvolta carente de B12.

In cazul acestei categorii, carenta apare deoarece vitamina B12 este extrasa din alimente in stomac, sub actiunea pepsinei, o enzima ce actioneaza doar in prezenta cantitatii optime de acid clorhidric. Asadar, pacientii pot consuma alimente cu aport de B12, insa exista riscul ca vitamina sa nu fie absorbita de organism.

Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, boala celiaca), precum si pacientii care au suferit diverse interventii chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expusi posibilelor stari carentiale de B12.

Alte cauze care pot declansa carenta de cobalmina sunt lupusul si afectiunile autoimune, alcoolismul, afectiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Vitamina B12 in anemie
Anemie pernicioasa este cauzata de un deficit al vitaminei B12 in organism. Carenta se datoreaza lipsei factorului intrinsec, glicoproteina produsa de stomac, element esential in absorbtia B12.

Printre tratamentele specifice anemiei pernicioase se numara administrarea intramusculara de vitamina B12. Totusi, la administrarea de concentratii mari de cobalamina pe cale orala, are loc o absorbtie pasiva, care poate corecta deficitul fara a fi necesara administrarea intramusculara.

Cine sunt cei mai expusi la carente de B12
Categoriile de persoane cele mai predispuse la deficitul de vitamina de B12 sunt persoanele cu un regim vegetarian, vastnicii, femeile insarcinate si bebelusii.

Persoanele cu un regim vegetarian care nu consuma alimente de provenienta animala pot dezvolta carente de B12 daca nu consuma alternative cu continut de cobalmina. De asemenea, carentele de vitamina B12 prezente la mama se pot reflecta in sanatatea bebelusului.

Persoanele care fac cure prelungite cu medicamente antiacide pot dezvolta o carenta de B12. Acestea au dificultati in activarea factorului intrinsec si absorbtia vitaminei B12 din cauza cantitatii scazute de acid clorhidric din stomac.

Si populatiile sarace, ale caror membri consuma rar proteine animale, reprezinta o clasa deosebit de expusa la deficitul de B12.

Importanta vitaminei B12 in sarcina
Copiii proaspat nascuti beneficiaza de doza necesara de vitamina B12 prin laptele matern. Daca mama prezinta o carenta, aceasta se va reflecta si in starea de sanatate a celui mic, dar cu repercursiuni mult mai serioase. Lipsa acestei vitamine este cea mai frecventa cauza care determina malformatii la nivelul sistemului nervos (spina bifida, hidrancefalia, anencefalia) la nou-nascuti.

Lipsa acestei vitamine este una dintre principalele cauze ale defectelor de tub neural, unele dintre cele mai comune tipuri de malformatie la copii nou-nascuti (1 din 1000).

Este important ca sanatatea mamei sa fie atent monitorizata pe parcursul sarcinii si a alaptarii daca aceasta are o alimentatie vegetariana, bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala.

Corectarea unei eventuale carente de B12 si profilaxia deficitului sunt esentiale pentru buna dezvoltare a copilului.

Care sunt efectele deficitului de B12?
Primele semne care pot indica o lipsa de vitamina B 12 sunt starile de ameteala, oboseala, bataile accelerate ale inimii si paloarea.

Pe masura ce deficitul de B12 se accentueaza, pot sa apara tulburari digestive (greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, balonare), senzatia de furnicaturi si arsuri la nivelul mainilor si picioarelor, tulburari de vedere, probleme de memorie, depresie, tulburari comportamentale.

Ce afectiuni determina deficitul de B12
Atunci cand deficitul de cobalamina este resimtit o perioada mai lunga de timp, se poate instala o forma tipica de anemie, numita anemie megaloblastica (tip de anemie din care face parte si cea pernicioasa).

Anemia megaloblastica se manifesta prin globule rosii marite, care nu isi mai pot indeplini functia de a transporta oxigenul in tesuturile organismului. Totodata, deficitul de B12 influenteaza intr-un mod negativ functia hematopoietica a maduvei osoase, adica producerea celulelor din sange: globule rosii, globule albe si plachete sangvine.

Vitamina B12 in ciclul hemocisteinei
Vitamina B12 a inceput sa trezeasca interes real in lumea stiintifica datorita implicarii in ciclul hemocisteinei. Aceasta substanta apare in mod natural in timpul metabolizarii metioninei in S-adenozilmetionina, un compus cu rol deosebit in starea emotionala, sanatea osteo--articulara si diviziunea celulara normala.

Nivelul crescut de homocisteina in sange, ce poate avea consecinte severe asupra sistemului cardio-vascular, poate indica o carenta de vitamina B12, care in stadii avansate poate duce pana la deces.

Cum corectam o carenta de B12?
Pentru a contracara o eventuala carenta de B12 este bine sa avem o alimentatie cat mai completa si complexa. Daca alegem sau suntem nevoiti sa renuntam la consumul de carne, lactate sau oua, putem opta pentru alimentele imbogatite cu B12 sau la suplimente alimentare.

Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasa, sunt nevoite sa administreze vitamina B12 intramuscular sau sa administreze oral doze mari.

O atentie deosebita acestei vitamine trebuie sa o acorde persoanele cu tulburari digestive si persoanele inaintate in varsta. Este indicat sa administreze un supliment de multivitamine care sa contina si vitamina B12.

Viitoarele mamici pot administra acid folic impreuna cu B12 pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformatii severe la bebelusi.

Doza necesara de B12 la adult
Absorbtia de vitamina B12 este limitata la nivel digestiv, chiar si in cazul persoanelor sanatoase. Asimilarea cobalminei este conditionata de factorul instrinsec, o glicoproteina produsa de stomac.

Astfel, un adult sanatos, va absorbi cu aproximatie 10 micrograme de vitamina B12 dintr-o doza de 500 de micrograme administrare, conform Office of Dietary Supplements.

Din acest motiv, este bine sa administram concentratii mai mari, in special atunci cand suferim de o afectiune care poate avea drept consecinta aceast tip de carenta.

O solutie optima ar fi si formele masticabile sau care se tin sublingual, aceastea avand biodisponibilitati superioare formelor de tableta si capsula.

Vitamina B12 in exces
Vitamina B12 nu are o doza maxima admisa deoarece este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa). Organismul uman va absorbi cantitatea necesara de vitamina din alimentatie si va elimina surplusul prin urina. Vitamina B12 nu este stocata pentru uz ulterior, asadar este necesar sa ne asiguram o doza zilnica.

Referinte:

  1. Vitamin B12, National Institute of Health
  2. Vitamin B12 deficiency
  3. Vitamin B12 or folate deficiency anaemia
  4. What is Vitamin B12?
  5. Vitamin B12
  6. Vegetarian Diet and B12 Deficiency
  7. Maternal vitamin B12 status and risk of neural tube defects in a population with high neural tube defect prevalence and no folic Acid fortification.


Vitamina B12 este esențială pentru o femeie după 40 de ani. Iată ce simptome indică lipsa acesteia în organism!


Pe măsura înaintării în vârstă, anumite vitamine și minerale sunt asimilate din ce în ce mai greu în corp sau, dimpotrivă, sunt eliminate mult mai intensiv din organism. Unul dintre acești nutrienți este vitamina B 12. De fapt, vitamina B 12 (cianocobalamina) este vitală pentru o femeie după 40 de ani, ca și aerul. Este un fapt constatat: 4% din femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani au o deficiență a vitaminei B 12, iar un procent mult mai mare a femeilor ignoră simptomele alarmante ale insuficienței acestei vitamine.



Iată care sunt cele 14 simptome care vorbesc despre deficitul de vitamina B 12 în organismul femeii pi care pot conduce la apariția anemiei pernicioase.
1. Amețeala și pierderea coordonării

La femeile care se adresează cel mai frecvent neurologilor cu plângeri legate de amețeli frecvente, nivelul vitaminei B 12 este mai mic decât indicii normali. Din moment ce cianocobalamina influiențează teaca de mielină a nervilor, lipsa acesteia în organism poate fi un motiv pentru schimbările ireversibile ale nervilor, care sunt urmate nu doar de amețelile frecvente, dar și de pierderea completă a coordonării.

2. Probleme cu unghiile și părul fragil

Dacă părul și-a pierdut strălucirea de altă dată, a devenit fragil, subțire și rar, iar unghiile sunt subțiri și se rup repede – să știți că aceastea sunt simpotome ale deficitului de vitamină B 12.

3. Slabiciune musculară

Influiențând sistemul nervos, lipsa de cianocobalamină provoacă nu doar oboseală dar și slăbiciune musculară.

4. Dificultăți de respirație

Acest simptom neplăcut este una din consecințele anemiei cauzate de lipsa vitaminei B 12. Cantitatea insuficientă de hemoglobină complică pătrunderea oxigenului în țesuturi, ceea ce determină plămânii să funcționele la capacitate maximă pentru a satisface necesarul de oxigen organismului. De aici apar și problemele de respirație.

5. Probleme cu vederea

În cazurile severe de deficiență a vitaminei B 12, nervul optic și vasele retiniene sunt afectate, de aici apare efectul dublării, estompării, vederea ”încețoșată” și chiar orbirea temporară.

6. Oboseală constantă

Deficitul de hemoglobină – este legat de insuficiența oxigenului. Insuficiența oxigenului la rândul său este motivul oboselii cronice: Din cauza lipsei cianocobalaminei organismul feminin necesită odihnă, chiar dacă ați dormit suficient.

7. Piele palidă

Nici-un fel de preparate cosmetice nu vă pot scăpa de cearcănele de sub ochi. Pentru a scăpa de cearcănele, vânătăile de sub ochi și pielea palidă este recomandat să verificați nivelul vitaminei B 12 în sânge. Deficitul acestei vitamine conduce la întreruperea hematopoiezei și la distrugerea unei părți a corpusculilor de sânge, ca urmare este eliberat pigmentul biliar sau bilirubina, care conferă pielii o nuanță atât de palidă.

8. Înțepături și amorțeală

Unul dintre cele mai neplăcute simptome neurologice este anemia provocată de deficitul de vitamina B 12. Membranele nervoase sunt afectate de lipsa de oxigen, ceea ce provoacă senzațiile de amorțire a mebrelor, furnicături și spasme musculare. Pentru a evita simptomele dureroase, vă recomandăm să mențineți nivelul de vitamină B 12 în normă.

9. Probleme de memorie

Dacă ați observat primele semne ale problemelor de memorie, să știți că este timpul să verificați nivelul vitaminei B 12 printr-un simplu test de laborator.

10. Modificări ale texturii și aspectului limbii

O limbă roșie și ”lăcuită” – este un semn sigur de lipsă a vitaminei B12. Datorită deficitului de vitamine, structura limbii suferă modificări, devine foarte roșie de parcă ar fi lăcuită. Pe lângă aspect, apare și o senzație neplăcută de arsuri a limbii și de denaturare a gustului.

11. Schimbările de dispoziție

Deficitul de vitamina B 12 în organismul feminin poate agrava stările de depresie, intensifică anxietatea și provoacă stările de isterie cu lacrimi. Aceste stări sunt determinate de faptul că vitamina B 12 participă la producerea hormonilor fericirii – serotonină și dopamină.

12. Dependența de mirosuri

Anemia este cauza distorsionării mirosurilor. De aceea, mirosul parfumului preferat nu vă mai pare atât de fermecător, spre deosebire de mirosul vopselelor sau motorinei, care pot să vă pară foarte plăcute.

13. Probleme cardiace

Ca rezultat al procesului hematopoietic apare frecvent tahicardia, tensiunea arterială scăzută și multe alte simptome, care duc la afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

14. Creșterea temperaturii corpului

În cazuri rare, lipsa de cianocobalamină poate fi însoțită de o creștere temporară a temperaturii corpului până la valori de apropiate stării subfebrile.

Prin urmare, dacă ați observat cel puțin câteva din aceste simptome neplăcute, este recomandat să vă adersați unui specialist. Pentru a compensa natural deficitul de vitamina B 12 în organism, este bine să consumați ficat de vită, carne de bită, de pui, cod, somon, creveți, alge de mare și tofu. Aceste alimente sunt bogate în microelemente benefice, minerale și cel mai important – cianocobalamina. Dacă estestele de laborator indică o deficiență majoră de vitamina B 12, medicul ar putea recomanda suplinirea acesteia cu suplimente.

Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.