O
dietă sănătoasă în perioada sarcinii este importantă atât
pentru sănătatea gravidei, cât şi pentru cea a produsului de
concepţie. Studii recente pe modele umane şi animale demonstrează
că statusul nutriţional din timpul sarcinii afectează nu numai
sănătatea şi dezvoltarea neurologică a nou-născutului, ci şi
morbiditatea şi mortalitatea la vârsta adultă.
Copiii
cu greutate mică la naştere (<2500 g) au o rată crescută a
mortalităţii infantile datorată cauzelor infecţioase şi scăderii
imunităţii; în plus, greutatea mică la naştere se asociază cu
retardul creşterii şi cu dezvoltare cognitivă inadecvată în
timpul copilăriei şi cu apariţia hipertensiunii, bolii
coronariene, obezităţii şi diabetului zaharat la vârsta adultă.
Deficienţele nutriţionale asociate unei greutăţi scăzute la
naştere stau la baza deceselor a mai mult de jumătate din copiii
sub 5 ani de pe tot globul.
Greutatea
la naştere este influenţată de factori legaţi de statusul
nutriţional matern, cum sunt greutatea în perioada preconcepţională
şi creşterea în greutate de-a lungul sarcinii. Deşi mulţi
factori de risc pentru greutatea scăzută la naştere nu pot fi
influenţaţi, cei legaţi de nutriţia maternă se pot corecta,
răspunzând favorabil la terapia nutriţională.
Sarcina
este pentru viitoarea mamă o perioadă a transformărilor anatomice,
metabolice şi psihologice necesare atât adaptării organismului
matern, cât şi susţinerii creşterii şi dezvoltării produsului
de concepţie.
Modificarea
compoziţiei corporale:
- creşterea greutăţii corporale materne;
- creşterea masei de ţesut adipos matern, utilizată ca sursă de energie atât în perioada sarcinii, cât şi ulterior în timpul lactaţiei;
- creşterea cantităţii de proteine atât la nivel matern cât şi la nivel fetal, încorporate în multitudinea de ţesuturi noi care apar.
Modificări
metabolice:
- creşte rata metabolismului bazal cu 15-20%; profilul hormonal al sarcinii determină apariţia insulinorezistenţei, favorizând lipoliza şi utilizarea lipidelor ca sursă de energie.
Modificări
hemodinamice şi ale volumului sanguin:
- creşterea volumului sanguin şi plasmatic şi creşterea masei eritrocitare (mai lent decât volumul plasmatic); ca o consecinţă a acestui fapt, are loc o scădere a valorilor hemoglobinei, hematocritului (nivelul cel mai redus apare în trimestrul II) şi albuminei, scăderea nivelului seric al vitaminelor hidrosolubile, făcând astfel dificilă identificarea biochimică a unor deficienţe nutriţionale. O creştere inadecvată a volumului sanguin, determinată de malnutriţia maternă, poate fi exprimată de niveluri crescute ale hemoglobinei şi hematocritului.
Modificări
ale aparatului repirator:
- creşterea frecvenţei respiratorii, creşterea consumului de oxigen (cu aproximativ 15%) ca urmare a intenselor procese metabolice care au loc.
Modificări
gastrointestinale:
- creşterea apetitului;
- alterarea gustului;
- relaxarea musculaturii tractului gastrointestinal sub acţiunea progesteronului, ce determină diversele simptome neplăcute asociate sarcinii (pirozisul, constipaţia);
1
Modificări
ale funcţiei renale:
- creşterea excreţiei renale de sodiu sub acţiunea progesteronului, compensată de o creştere a secreţiei de aldosteron şi renină;
- creşterea ratei de filtrare glomerulară cu 50%, unul din efectele adverse fiind apariţia aminoaciduriei, care poate favoriza apariţia carenţelor nutriţionale;
- reabsorbţia tubulară mai puţin eficientă poate să determine apariţia glicozuriei, dar şi creşterea excreţiei vitaminelor hidrosolubile şi a unor aminoacizi.
Particularităţi
nutriţionale în perioada sarcinii
Recomandările
actuale privind nutriţia în timpul sarcinii pun accentul pe
creşterea optimă în greutate a femeii gravide pe parcursul
sarcinii şi pe consumul adecvat de calorii, vitamine şi minerale
necesare dezvoltării fătului şi prezervării sănătăţii
materne.
Necesarul
energetic
Creşterea
necesarului caloric este justificată din două motive: asigurarea
energiei pentru intensele procese metabolice care au loc şi cruţarea
proteinelor necesare construcţiei tisulare.
Recomandările
curente sunt de creştere a consumului caloric cu 300 kcal/zi,
adolescentele gravide sub 18 ani necesitând un supliment de 500
kcal/zi. Sunt necesare minim 36 kcal/kgcorp pentru utilizarea
adecvată a proteinelor. Necesarul energetic creşte în cazul
femeilor active sau cu deficienţe nutriţionale şi la femeile cu
sarcini gemelare, ajungând la 2500-3000 kcal/zi.
Creşterea
ponderală optimă în timpul sarcinii
Există
patru componente principale care determină creşterea în greutate a
femeii gravide: 1) creşterea volumului sanguin şi a lichidelor
extracelulare; 2) dezvoltarea unor ţesuturi materne (uter, sâni);
3) dezvoltarea produsului de concepţie şi a placentei; 4)
depozitele materne de lipide şi proteine.
Creşterea
ponderală adecvată în timpul sarcinii este esenţială pentru
succesul sarcinii şi indică un consum caloric optim, fiind
considerată un indicator al nutriţiei materne. IMC-ul din perioada
preconcepţională este utilizat pentru a calcula câştigul ponderal
optim în perioada gestaţiei.
2
- IMC pregestaţionalCâştig ponderal recomandat(kg/m2)(kg)< 19,812,5 - 18
19,8 - 2611,5 - 16
26 - 297 – 11,5
> 29> 7
Sarcină cu gemeni5,2 – 20,4
Sarcină cu tripleţi22,7
Necesarul
de macronutrienţi este similar cu cel al femeilor negravide, cu
excepţia necesarului de proteine care este crescut în sarcină.
Carbohidraţi
- se recomandă ca 50-60% din caloriile zilnice să provină din
glucide, consum necesar pentru a cruţa utilizarea proteinelor ca
sursă de energie.
Lipide
- se recomandă un consum de 30-35% lipide din totalul caloriilor
zilnice. Proteine - necesarul de proteine creşte în sarcină,
acestea fiind destinate susţinerii
proceselor
de formare tisulară maternă şi fetale. Faţă de femeia negravidă
consumul zilnic de proteine trebuie să fie mai mare cu 10 grame.
Necesarul de proteine este maxim în trimestrul II şi
- de sarcină, când creşterea fetală este rapidă. Femeile gravide care nu consumă carne trebuie să aibă în vedere un aport adecvat de proteine, în special din cele cu valoare biologică mare (ouă, brânză, lapte).
Vitamine
şi minerale - procesele fiziologice complexe care au loc în timpul
sarcinii determină nu doar creşterea necesarului de proteine, ci şi
a celui de vitamine şi minerale. Tendinţa actuală este de a
asigura consumul adecvat al acestor nutrienţi prin consumul de
suplimente vitaminice şi minerale. O atenţie deosebită se acordă
consumului de fier şi acid folic.
Fierul
- necesarul de fier
este mult crescut în timpul sarcinii. Consumul redus de fier
este asociat cu riscul
de naştere prematură şi cu greutatea fetală scăzută la naştere.
Acidul
folic -
deficienţa de acid
folic este una din cele mai comune deficienţe în
sarcină. Necesarul de
acid folic este crescut în această perioadă, acesta fiind necesar
sintezei ADN. Deficienţa de acid folic în perioada timpurie a
sarcinii poate produce defecte ale tubului neural cum sunt spina
bifida, anencefalie şi mielomeningocel. Deoarece închiderea tubului
neural are loc cel mai adesea înainte ca femeia să ştie că este
însărcinată (în prima lună de gestaţie), efectul suplimentării
cu acid folic după această perioadă este minim. Având în vedere
această situaţie, recomandările experţilor vizează ca toate
femeile aflate la vârsta reproductivă să primească suplimente de
acid folic.
Suplimentarea
acidului folic este asociată cu creşterea greutăţii la naştere
şi cu reducerea numărului de copii cu greutate mică la naştere,
atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de
dezvoltare.
Aportul
zilnic recomandat de acid folic este de 400 µg/zi pentru femeile
care doresc o sarcină şi un supliment de 200 µg/zi pentru femeile
gravide, ajungându-se la o doză de 600 µg/zi echivalent folaţi
pentru gravide. Se recomandă ca pentru gravidele care au avut
anterior sarcini afectate de defecte de tub neural suplimentarea să
se facă cu 5 mg de acid folic pe zi.
Strategiile
privind creşterea consumului de folaţi includ educarea privind
consumul de alimente bogate în folaţi (legume frunzoase) sau
utilizarea zilnică a suplimentelor conţinând
3
400
µg folaţi, ambele condiţii fiind dificil de implementat.
Fortificarea alimentelor cu folaţi ar putea favoriza consumul pasiv
de lungă durată, dar ridică problema ingestiei unor doze prea mari
(mai mult de 1 mg/zi), resposabile de mascarea semnelor hematologice
ale deficitului de vitamina B12. În ţările în care se face
fortificarea cu folaţi a făinii de grâu (SUA, Canada) s-a
constatat o reducere a defectelor de tub neural cu până la 40%.
Zincul
-
suplimentarea cu fier
şi acid folic ar putea diminua absorbţia zincului, unele
studii demonstrând
legătura dintre deficitul de zinc şi sarcinile cu prognostic
nefavorabil, motiv pentru care se recomandă şi suplimentarea
acestui mineral în perioada gravidităţii la femeile care iau mai
mult de 30 mg fier pe zi. De asemenea, un supliment de zinc de 15
mg/zi este recomandat gravidelor fumătoare sau consumatoare de
droguri şi celor purtătoare de sarcini gemelare.
Calciul
- necesarul
suplimentar de calciu în timpul sarcinii este de 25-30 g.
Consumul adecvat de
calciu este important pentru femeile foarte tinere, la care oasele
continuă să-şi crească densitatea până la vârsta de 25 de ani.
De asemenea, se consideră că o parte din calciul depozitat în oase
se va constitui într-o rezervă necesară în perioada lactaţiei. O
cantitate adecvată de calciu este obţinută relativ uşor prin
consumul de alimente bogate în calciu (produse lactate), iar când
necesarul nu poate fi obţinut din surse alimentare se recomandă
suplimentarea cu aproximativ 600-1000 mg/zi calciu, ţinându-se cont
de limita superioară maximă admisă de 2500 mg/zi, similară cu cea
a femeilor negravide.
Iodul
-
deficienţa maternă
de iod este responsabilă de apariţia hipotiroidiei la nou-născut,
cu consecinţe nefaste pentru acesta. Organizaţia Mondială a
Sănătăţii estimează că 20 milioane de oameni de pe tot globul
suferă de retard mintal, consecinţă a deficitului matern de iod
care ar fi putut fi prevenit prin suplimentarea acestuia.
Hormonii
tiroidieni sunt necesari dezvoltării normale a creierului şi
proceselor de creştere. Manifestările deficitului de iod care
conduc la apariţia cretinismului sunt cu atât mai importante cu cât
deficitul apare la începutul sarcinii şi pot fi prevenite prin
corectarea deficitului matern în primele 3 luni de sarcină. Aportul
zilnic recomandat de iod este de 175 µg/zi.
Vitamina
D -
deficienţa vitaminei
D este asociată cu tulburări ale metabolismului
calciului atât la
mamă cât şi la făt, fiind responsabilă de apariţia
hipocalcemiei şi a tetaniei la nou-născut şi a osteomalaciei la
mamă.
Deficitul
de vitamină D este întâlnit frecvent la gravidele din ţările
nordice (datorită expunerii reduse la soare, mai ales în lunile de
iarnă) şi la cele care au un aport alimentar redus de vitamină D,
motiv pentru care în unele ţări se practică fortifierea
produselor lactate cu vitamina D.
Aportul
zilnic recomandat este de 5 µg/zi de vitamina D (200 UI), similară
cu cea a femeilor negravide, suplimentarea zilnică cu 5 µg/zi fiind
necesară doar în cazul persoanelor vegetariene, a celor cu expunere
limitată la soare sau a celor care evită produsele lactate
fortificate. Aportul maxim admis este de 50 µg/zi, dozele excesive
putând duce la hipercalcemie fetală severă.
Vitamina
A -
nivelurile scăzute de
vitamina A sunt asociate cu naştere prematură,
retard al creşterii
intrauterine şi greutate mică la naştere. Deficitul de vitamina A
nu este o situaţie frecvent întâlnită, o atenţie sporită fiind
însă acordată excesului de vitamina A pe parcursul sarcinii.
Folosirea analogilor de vitamina A (isotretinoin – utilizaţi în
tratamentul acneii chistice) în primele luni de sarcină poate
genera avorturi spontane şi malformaţii congenitale (anomalii ale
sistemului nervos central, cardiovasculare sau faciale). Doze mari de
4
vitamina
A (20 000-50 000 UI) pot produce efecte similare, dar doze
comparabile de carotenoizi par a nu avea efect toxic.
Vitamina
C -
studii recente
demonstrează asocierea dintre deficitul de vitamina C şi
preeclampsie sau
ruptura prematură de membrane. Se recomandă o creştere a
consumului cu 10 mg/zi la femeile gravide.
Substanţe
interzise în sarcină
Alcoolul
– Consumul abuziv de
alcool este contraindicat în sarcină şi în perioada
pregestaţională,
datorită efectelor teratogene ale acestuia. În plus, alcoolul
interferă cu absorbţia şi metabolismul nutrienţilor.
Fumatul
–
Gravidele fumătoare
au risc crescut de anomalii placentare şi afectare
fetală
(prematuritate, greutate mică la naştere, dezvoltare intelectuală
deficitară) datorate tulburărilor de transport al oxigenului.
Fumatul determină o scădere a nivelelor serice ale vitaminei C,
fiind recomandate suplimente nutriţionale de vitamina C gravidelor
fumătoare; de asemenea creşte necesarul de fier, zinc şi folat.
Femeile care fumează trebuie încurajate să renunţe la fumat.
Se
interzice de asemenea consumul de droguri
ilicite (cocaina,
heroina) pe parcursul sarcinii. Pe langă efectele nocive pe care îl
au asupra dezvoltării fetale, consumul de droguri interferă cu
statusul nutriţional matern, reducând apetitul şi aportul de
hrană, determinând în plus scăderea mijloacelor financiare şi
adesea a motivaţiei pentru un comportament alimentar adecvat.
Utilizarea drogurilor administrate i.v. creşte riscul îmbolnăvirii
de HIV/SIDA, care poate fi transmisă la făt în timpul sarcinii sau
în perioada de lactaţie.
Cofeina
–
Există controverse în
privinţa unui nivel acceptabil al consumului de
cofeină pe parcursul
sarcinii. În SUA, Food and Drug Administration recomandă limitarea
consumului de cofeină în sarcină şi, dacă este posibil, evitarea
ei completă, având în vedere efectele teratogene ale acesteia în
studiile pe animale. La oameni studiile indică o asociere a dozelor
mari de cofeină (peste 300 mg/zi) cu greutatea mică la naştere.
Sursele principale de cofeină sunt reprezentate de cafea, ceai,
cacao, ciocolată şi băuturile de tip cola.
NUTRIŢIA
ÎN PERIOADA LACTAŢIEI
Secreţia
lactată este un proces consumator de energie. Producţia a 100 ml
lapte necesită 85 de kilocalorii. În primele 6 luni de lactaţie se
produc în medie aproximativ 750 ml lapte pe zi, cu o variaţie între
550 şi 1200 ml. Nutrienţii necesari producerii laptelui provin atât
din aportul nutriţional al mamei, cât şi din rezervele ei. Nevoile
nutriţionale din perioada lactaţiei sunt mai mari decât cele din
sarcină. În primele 4-6 luni nou-născutul îşi dublează practic
greutatea de la naştere. Cantitatea de lapte matern secretată în
primele 4 luni reprezintă aproape echivalentul costului energetic
total al sarcinii. Totuşi, o parte din necesar va fi acoperit de
rezervele energetice şi de nutrienţi acumulate pe parcursul
sarcinii.
Laptele
matern este sursa ideală de hrană pentru nou-născut, conţinând o
varietate de nutrienţi, factori de apărare, hormoni care nu pot fi
furnizaţi de preparatele comerciale de lapte.
Beneficiile
alăptării la sân
- oferă o cantitate optimă de nutrienţi cu o mare biodisponibilitate;
5
- reduce riscul alergiilor alimentare la nou-născut;
- laptele matern este un aliment proaspăt, ieftin şi furnizat la o temperatură optimă;
- oferă protecţie împotriva unor boli cronice cum ar fi diabetul zaharat de tip 1;
- creează o legătură afectivă puternică între mamă şi copil;
- facilitează contracţiile uterine şi controlează hemoragiile postpartum;
- promovează scăderea în greutate şi revenirea la greutatea anterioară sarcinii.
Măsuri
de promovare a alăptării la sân
- educaţie asupra beneficiilor alăptării la sân în timpul controalelor prenatale;
- furnizarea de materiale educaţionale care promovează alăptarea la sân;
- familiarizarea cu problemele obişnuite ale alăptării şi mijloacele de rezolvare a acestora;
- măsuri pentru iniţierea alăptării la sân în prima oră după naştere;
- încurajarea iniţiativelor intraspitaliceşti pentru promovarea alăptării la sân;
- sprijinirea acţiunilor de descurajare a suplimentelor şi a biberoanelor, în mod special la iniţierea alăptării.
Se
recomandă ca alăptarea să dureze cel puţin şase luni, preferabil
un an, combinată cu suplimentarea adecvată cu alimente semisolide
cu densitate energetică crescută.
Femeile
care îşi alimentează mai mult de 6 luni copiii sunt cele care sunt
consiliate adecvat de personalul medical. Sprijinirea alimentării la
sân trebuie realizată de toţi membrii echipei medicale de
îngrijire a gravidei şi trebuie realizată prin strategii adecvate
pentru educaţie şi management al problemelor apărute.
Recomandările
nutriţionale generale materne în perioada lactaţiei includ:
continuarea
unei diete echilibrate;
creşterea
consumului de lichide, recomandându-se consumul unui pahar de apă,
suc sau lapte de câte ori se alăptează şi la fiecare masă; se
vor evita băuturile cofeinizate;
evitarea
mâncărurilor condimentate, care pot altera gustul laptelui;
medicamentele se vor administra doar cu prescripţie medicală;
se
interzice consumul de droguri, fumatul activ şi pasiv; evitarea
alăptării în cazul mamelor HIV pozitive;
consumul
moderat de alcool şi cafea nu pare să afecteze lactaţia şi
sănatatea nou-născutului.
Particularităţi
nutriţionale în timpul lactaţiei
Femeile
care alăptează trebuie să-şi asigure nevoile nutriţionale
printr-o dietă echilibrată, preferabilă suplimentelor
nutriţionale. Dozele zilnice recomandate sunt mai mari pentru
majoritatea nutrienţilor decât cele din sarcină, cu excepţia
calciului, vitaminei D şi fosforului. Mamele care au diete
restrictive (vegetarienele) au însă adesea nevoie de suplimente
pentru a-şi asigura nivelul optim de nutrienţi.
Necesarul
energetic -
se recomandă o
creştere a consumului caloric cu 500 kcal/zi.
Deşi consumul
energetic necesar producerii laptelui matern este mai mare, rezervele
de energie stocate sub forma de ţesut adipos în timpul sarcinii vor
fi mobilizate, ajutând la revenirea la
6
greutatea
din perioada pregestaţională. O uşoară restricţie calorică ar
putea accelera pierderea în greutate dar, ca şi perioada sarcinii,
lactaţia nu e o perioadă pentru cure de slăbire. Femeile care
alăptează pierd aproximativ 0,5-1 kg pe lună. Se recomandă însă
să nu existe o scădere mai mare de 2 kg pe lună.
Necesarul
de macronutrienţi este
similar femeilor negravide, cu excepţia
necesarului de
proteine, care creşte în perioada lactaţiei.
Necesarul
de proteine –
faţă de aportul de
50 g/zi proteine recomandat femeilor
negravide se recomandă
în perioada lactaţiei o creştere cu 15 g a aportului zilnic de
proteine.
Necesarul
de carbohidraţi şi lipide –
nu există
recomandări speciale pentru
consumul de glucide şi
lipide pe parcursul lactaţiei, o dietă care asigură 15-30% din
necesarul energetic sub formă de lipide şi 50-60% sub formă de
glucide fiind considerată adecvată. Se consideră important tipul
de acizi graşi consumaţi, care se pare că influenţează tipul de
acizi graşi secretaţi în laptele matern. Acidul linolenic şi
derivaţii acestuia acidul docosahexaenoic şi eicosapentaenoic joacă
un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central şi a
retinei.
Vitamine
şi minerale –
cantitatea de calciu
secretată în laptele matern este de 210
mg/zi. Se recomandă
creşterea aportului de calciu în lactaţia prelungită,
observându-se o reducere a densităţii osoase în relaţie cu
volumul laptelui matern. Densitatea osoasă este rapid restaurată
după întreruperea lactaţiei şi nu există dovezi privind
creşterea riscului pentru osteoporoză în perioada postmenopauzală.
Datele actuale nu indică o creştere a necesarului de vitamina D în
timpul lactaţiei. Suplimentarea cu 10 µg/zi este necesară în
cazul femeilor care evită consumul de produse lactate, ouă şi
peşte, ca şi pentru cele cu expunere limitată la soare.
Vitamina
A nu necesită suplimentare în ţările dezvoltate. În zonele
cunoscute cu deficienţe nutriţionale ale vitaminei A este necesară
suplimentarea (dozele recomandate variază între 800-1300 UI/zi), cu
precauţiile legate de efectele teratogene ale dozelor mari.
Vitaminele
hidrosolubile din laptele matern sunt legate de aportul nutriţional
al mamei, răspunzând rapid la suplimentarea acestora în dietă.
Nivelul
piridoxinei şi al vitaminelor A, D şi B12 din lapte sunt cele mai
expuse la scădere în cazul deficienţelor nutriţionale materne.
Nivelul
folatului din laptele matern este relativ constant, fiind estimat la
85 µg l. Se recomandă o suplimentare a aportului matern cu 100 µg
echivalenţi folaţi pe zi.
În
general mamele care alăptează sunt considerate ca având risc mare
pentru deficienţe nutriţionale şi energetice. O atenţie specială
trebuie acordată:
- vegetarienelor;
- femeilor care ţin cure de slăbire;
- femeilor care nu consumă produse lactate;
- femeilor cu venituri reduse.
Femeile
cu obiceiuri alimentare restrictive, cum sunt vegetarienele, trebuie
să primească consiliere nutriţională adecvată. Nu există motive
pentru a descuraja alimentarea la sân la aceste femei, nevoile
suplimentare la această categorie de persoane fiind susţinute prin
suplimente nutriţionale.