NUTRITIE SI DIETETICA - CURS 7



PIRAMIDA ALIMENTARA



Piramida alimentară reprezintă o exprimare grafică a standardelor nutriţionale, a cantităţilor şi a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a menţine starea de sănătate şi pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentaţie. Vechile piramide aveau limitări în ceea ce priveşte aplicabilitatea practică, grupele alimentare fiind exprimate în procente din necesarul caloric zilnic. Astăzi indicaţiile sunt exprimate în porţii de alimente, al căror consum zilnic va furniza nutrienţii esenţiali. Piramida actuală are drept obiectiv obţinerea majorităţii energiei din carbohidraţi, limitând în acelaşi timp aportul de grăsimi.
În linii generale, piramida alimentară cuprinde următoarele grupe:
  1. Pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi);
  2. Legume şi vegetale (3-5 porţii pe zi);
  3. Fructe (2-4 porţii pe zi);
  4. Lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi);
  5. Carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi).

Fiecare grupă de alimente este etalată vizual pentru a uşura sfatul nutriţional practic. De asemenea, este reprezentat numărul de porţii ce trebuie consumate zilnic. Variaţia dintre minim şi maxim în ceea ce priveşte numărul de porţii depinde de nevoile energetice şi preferinţele alimentare personale. Fiecare persoană trebuie să consume numărul minim de porţii pentru fiecare grupă de alimente. Astfel, există un aport adecvat de macro- şi micronutrienţi.

Piramida alimentară subliniază în acelaşi timp balanţa, varietatea şi moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor şi fructelor. Sunt reprezentate grafic alimentele ce furnizează macro- şi micronutrienţii necesari pentru a menţine starea de sănătate a populaţiei.

Piramida recomandă cerealele, legumele şi fructele ca fundament al alimentaţiei şi al sănătăţii, numindu-le „bază” pentru o nutriţie adecvată şi pentru sănătate, notabil fiind faptul că acestea pot reduce riscul de apariţie a bolilor cronice.

Aceste alimente stau la baza dietelor sănătoase, având un conţinut scăzut în grăsimi saturate, colesterol, zahăr şi sodiu. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, carne şi produse din carne cu un conţinut scăzut în grăsimi), reprezentate grafic în al treilea nivel al piramidei, punându-se accent în ultima perioadă pe consumul cărnurilor albe în defavoarea celor roşii (care tind să urce în partea superioară a piramidei).

Vârful piramidei, având cel mai mic volum, este reprezentat de grăsimi şi de produse zaharoase. Această porţiune nu are ataşate recomandări în ceea ce priveşte numărul de porţii, ci doar menţiunea de a fi consumate rar şi în cantităţi mici.

Se recomandă reducerea consumului de grăsimi, în particular a celor saturate; de asemenea, este suficientă o cantitate moderată de sare şi produse zaharoase, iar alcoolul, dacă este consumat, trebuie să se rezume la cantităţi mici.

Există dovezi medicale conform cărora aportul scăzut de grăsimi saturate şi colesterol a dus la reducerea colesterolului seric şi a ratei mortalităţii de cauză coronariană în ultimii 30 de ani.

Astfel, piramida alimentară reprezintă un instrument practic şi flexibil care a apărut în ajutorul populaţiei, indicând alimentele corespunzătoare menţinerii stării de sănătate.
Implementarea în practică a principiilor ce stau la baza alcătuirii piramidei alimentare are capacitatea de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a reduce riscul unor boli cronice cum sunt boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat şi unele forme de cancer.
Există diferenţe în ceea ce priveşte alegerea diverselor alimente, aceasta variind în funcţie de cultură, obiceiuri familiale, religie, costul şi disponibilitatea alimentelor, alergii şi intoleranţe alimentare.

Astfel, bazându-ne pe principiile ce stau la baza alcătuirii piramidei alimentare, ne putem asigura de faptul că aportul de nutrienţi furnizaţi de hrana zilnică este unul corespunzător. Este posibilă alegerea alimentelor din fiecare grupă reprezentată în piramidă, putându-se crea combinaţii în funcţie de preferinţele individuale.

Totuşi, în cazul în care una din categoriile de alimente nu poate fi consumată (de exemplu, când nu se pot consuma lapte şi derivatele sale în cazul intoleranţei la lactoză sau din diverse alte motive), este necesar ca nutrienţii furnizaţi de respectiva grupă să fie aduşi din alte produse (de exemplu calciu furnizat de cereale îmbogăţite cu calciu, sucuri de fructe îmbogăţite cu calciu, lapte şi derivate delactozate).

Carnea şi peştele reprezintă surse majore de fier, zinc şi vitamine din grupul B în majoritatea dietelor. Dacă sunt evitate alimentele de origine animală sau în cazul în care cantităţile consumate nu sunt cele adecvate, acestea trebuie furnizate de alte alimente (de exemplu, cerealele îmbogăţite cu fier, sardinele, spanacul, fasolea uscată, lintea, mazărea sunt importante surse de fier).

Alături de recomandările dietetice, activitatea fizică efectuată zilnic aduce un real beneficiu. Este demonstrat faptul că activitatea fizică regulată scade riscul anumitor boli cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemică, diabetul zaharat tip 2, cancerul de colon şi osteoporoza.

Astfel, pentru a reduce riscul de apariţie a acestor boli cronice este recomandat ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de activitate fizică moderată, preferabil în fiecare zi a săptămânii.

Activitatea fizică regulată reprezintă şi o modalitate de a obţine şi de a menţine totodată o greutate corporală normală, atât în rândul adulţilor cât şi la copii şi adolescenţi.


ECHIVALENŢE ALIMENTARE CANTITATIVE PENTRU O PORŢIE

Pâine, cereale, orez, paste
o felie de pâine

½ cană cereale, orez sau paste făinoase (fierte)

un biscuit

½ cană vegetale proaspete sau fierte o cană legume frunze fierte

½ cană zarzavaturi fierte ¾ cană suc de roşii

un cartof mijlociu

un fruct mediu (măr, banană, portocală)

½ grapefruit

¾ cană suc

½ cană cireşe

o felie medie de pepene
un ciorchine mijlociu de strugure
Carne, peşte, fasole boabe, ouă 100 g carne gătită
un ou

½ cană leguminoase uscate fierte Lapte, iaurt, brânză

o cană de lapte sau iaurt ½ cană brânză de vacă


50 g telemea