Adolescenţa
este una din cele mai provocatoare perioade ale dezvoltării umane,
vârstă de graniţă în care apar caracterele sexuale secundare şi
se desăvârşeşte în cea mai mare parte modelarea viitorului
adult. Caracteristice acestei etape sunt:
creşterea
necesarului de nutrienţi datorită dezvoltării şi creşterii
rapide în înălţime;
au
loc modificări ale obiceiurilor alimentare şi ale stilului de
viaţă;
pot
apărea necesităţi suplimentare în anumite situaţii particulare:
sport, sarcină, tulburări ale comportamentului alimentar, consum de
alcool şi droguri.
Caracteristici
fiziologice
Pubertatea
este procesul fiziologic de transformare a copilului în adult. Are
loc o creştere accelerată staturală (20% din înălţime) şi
ponderală (50% din greutate). Această creştere are loc în 5-7
ani, iar o parte importantă a acesteia în 18-24 de luni.
Fetele
încep pubertatea cu 2 ani mai devreme decât băieţii. În cursul
pubertăţii au loc schimbări ale compoziţiei corporale. În
perioada prepubertară proporţia masei grase şi a celei musculare
este similară la băieţi şi la fete, ponderea ţesutului adipos
fiind de 15-19%. În cursul pubertăţii fetele acumulează mai mult
ţesut adipos, acesta reprezentând 22-26% din masa corporală, faţă
de 15-18% la băieţi. În cursul pubertăţii băieţii câştigă
de două ori mai multă masă musculară decât fetele. Are loc
modificarea cantitativă şi a localizării ţesutului adipos. La
fete ţesutul adipos creşte de la 17% din greutate la 24% în cursul
adolescenţei. La băieţi ţesutul adipos scade în această
perioadă, dar creşte de aproximativ 5 ori dispoziţia de tip
central a acestuia, în timp ce la fete creşte de 3 ori. Acest lucru
este explicat de efectele hormonilor androgeni, care determină
dispunerea centrală a ţesutului gras la băieţi.
Modificări
psihologice
Modificările
emoţionale şi psihologice din această perioadă sunt rapide. În
adolescenţă se dezvoltă capacitatea de abstractizare, spre
deosebire de copilărie, când gândirea este concretă. În prima
perioadă a adolescenţei, copilul este preocupat de corp şi de
imaginea corporală, manifestă încredere şi respectă adulţii, e
anxios în ceea ce priveşte relaţiile cu alţi copii, e ambivalent
în ceea ce priveşte autonomia. Implicaţiile acestei perioade sunt
apariţia încercărilor de îmbunătăţire a imaginii corporale,
dorinţa de a obţine rezultate imediate. În stabilirea unei diete
este important să se stabilească obiective pe termen scurt.
În
a doua perioadă, adolescentul devine din ce în ce mai mult
influenţat de anturaj, manifestă neîncredere în adulţi, îşi
exprimă din ce în ce mai mult independenţa. La sfârşitul
adolescenţei s-a stabilit o imagine corporală, individul este
independent, are stabilită o listă de valori, dezvoltă relaţii
permanente, face planuri de viitor. În această perioadă creşte
interesul pentru sănătate. Sfaturile dietetice se pot adresa unor
obiective pe termen lung. Adolescenţii sunt deschişi informaţiilor
oferite de personalul medical, dar sfaturile nutriţionale trebuie să
fie explicate raţional şi argumentate.
Recomandări
privind consumul de nutrienţi
Necesităţile
energetice variază în funcţie de vârstă, sex, gradul activităţii
fizice şi stadiul maturizării sexuale. Metabolismul bazal este
crescut, datorită creşterii tisulare, ceea ce determină
necesitatea unui aport energetic cu 50% mai mare ca al adultului.
Necesarul caloric trebuie să asigure atât activitatea fizică cât
şi necesităţile pentru creştere (se adaugă 25 kcal/zi pentru
procesul de creştere).
Necesităţile
energetice la pubertate
- Vârsta (ani)kcal/zikcal/kgcorpkcal/cmfete
11-142200471415-1822004013,519-2422003813,4băieţi
11-142500551615-183000451719-2429004016,4
Necesarul
de proteine este legat mai mult de stadiul de dezvoltare decât de
vârsta cronologică. Aportul mediu recomandat de proteine este de
45-72 g/zi. Un aport redus de proteine conduce la încetinirea
creşterii şi la o scădere a masei musculare şi poate să apară
în cazul utilizării unor diete restrictive, a tulburărilor de
comportament alimentar sau a unor afecţiuni cronice. Aportul excesiv
de proteine poate interfera cu metabolismul calciului şi creşte
necesarul de lichide.
Necesarul
proteic la adolescent
- Vârsta (ani)Necesarul mediuRecomandăriestimativdietetice
9-130,76 g/kgcorp/zi0,95 g/kgcorp/zi14-18
Băieţi0,73 g/kgcorp/zi0,85 g/kgcorp/ziFete0,71 g/kgcorp/zi0,85 g/kgcorp/zi
Fibrele
alimentare – aportul de alimente bogate în fibre alimentare
trebuie încurajat pentru a scădea riscul dislipidemiei şi a
dezvoltării cancerului de colon la vârsta adultă. Scăderea
consumului de fructe şi legume este frecvent întâlnită în
adolescenţă.
Micronutrienţii
au un rol important în
creşterea şi dezvoltarea adolescentului.
Calciul – necesarul
de calciu este mai mare decât în copilărie sau în perioada adultă
datorită
creşterii musculare şi osoase importante şi a modificărilor
endocrine. În perioada de vârf a creşterii pubertare depunerea de
calciu este dublă faţă de restul perioadei de adolescenţă, 45%
din masa osoasă adăugându-se în adolescenţă. Necesarul minim de
calciu este de 1300 mg/zi. Aportul de calciu este deseori
insuficient, datorită unui consum inadecvat de produse lactate şi
excesului de băuturi răcoritoare la această vârstă. Conţinutul
crescut de fosfor al acestora exacerbează problema aportului
insuficient, prin alterarea raportului calciu/fosfor. Lipsa
exerciţiului
fizic contribuie la mineralizarea insuficientă a oaselor. Aportul
scăzut de calciu în adolescenţă creşte riscul apariţiei
osteoporozei la vârsta adultă.
Fierul
– la băieţi creşterea masei musculare este însoţită de o
creştere a volumului sangvin. La fete fierul este pierdut lunar la
menstruaţie. Anemia feriprivă se întâlneşte la 8% din
adolescente şi determină scăderea răspunsului imun şi a
rezistenţei la infecţii, încetinirea creşterii ponderale şi
scăderea capacităţii de concentrare, cu slabe rezultate şcolare.
Mulţi adolescenţi au un aport de fier inferior celui minim
recomandat (15-18 mg/zi).
Zincul
este esenţial pentru creştere şi maturizarea sexuală. Limitarea
aportului de zinc conduce la afectarea creşterii şi a dezvoltării
caracterelor sexuale secundare. Există studii care arată că un
aport deficitar de zinc conduce la apariţia acneei.
Vitamine
– necesarul de vitamine este crescut. Datorită creşterii
necesităţilor energetice sunt necesare cantităţi suplimentare de
tiamină, riboflavină şi niacină. Se recomandă suplimentarea
aportului de vitamina D în timpul anotimpului rece, prin
administrarea suplimentară de 100 000-200 000 UI.
Tulburări
nutriţionale de risc asociate vârstei
Obezitatea
– prevenirea şi tratamentul cât mai precoce este important, mai
ales în familiile cu risc (diabet, dislipidemii, obezitate). Este o
greşeală să se considere că pubertatea reglează lucrurile. Nu
trebuie lăsate să se dezvolte conduitele alimentare ce o
favorizează.
Adolescenţa
este o perioadă critică în dezvoltarea obezităţii. Acest risc
este mai mare la fete, datorită perioadelor diferite de maturizare
între sexe şi a modificărilor în distribuţia ţesutului gras ce
are loc în această perioadă. Majoritatea fetelor încep pubertatea
după 10 ani şi îşi termină dezvoltarea la 15 ani, în timp ce
băieţii încep această perioadă la 12 ani şi o termină la 18
ani. Ţesutul adipos creşte la fete în perioada adolescenţei, în
timp ce la băieţi scad depozitele de ţesut gras, ei crescând mai
mult în înălţime şi câştigând mai multă masă slabă. S-au
realizat studii care demonstrează că un debut mai precoce al
pubertăţii este asociat cu un risc mai mare al obezităţii. Se
pare că momentul debutului pubertăţii are un efect mai important
pe termen lung asupra greutăţii decât IMC la debutul menarhei.
Malnutriţia
– poate fi corelată cu o creştere rapidă în înălţime, caz în
care este important să se asigure o dietă echilibrată adecvată.
Dacă este legată de un aport caloric insuficient sau de lipsa
apetitului, se va identifica rapid cauza. Cel mai frecvent aceasta
este de natură psihologică. Încercarea de a forţa alimentarea
determină agravarea anorexiei. Anorexia mentală reprezintă o
problemă de sănătate publică în unele zone ale lumii, mai ales
la fete.
Dislipidemiile
– sunt mai frecvente la tinerii cu istoric familial de afecţiuni
cardiovasculare, diabet, obezitate. Se recomandă screening-ul
colesterolemiei la adolescenţii care:
au
părinţi cu hipercolesterolemie;
au
rude de gradul I cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare sub 55
ani;
au
alţi factori de risc cardiovascular: fumat, obezitate.