DICTIONAR DE TERMENI MEDICALI - 11


I


ICTER/jaundice (gr. ikterus = galben) Condi ţie patologică în care tegumentele şi mucoasele capătă o culoare galbenă, ca urmare a acumulării de bilirubină în ţesuturi.

IDIOPATIC/idiopathic (despre boli) (gr. idios = particular; pathos = boală, suferinţă) Care are existenţa sa proprie şi nu e consecinţa alteia. Se foloseşte în legătură cu bolile a căror etiopatogenie nu este cunoscută.

IHTIOZĂ/ihtyosis(gr. ikhthus = peşte) Afecţiune a pielii caracterizată prin apariţia unor „solzi”. Pielea este uscată şi groasă, rugoasă.

IMPETIGO/impetigo (lat. impetere = a ataca) Infecţie a pielii, foarte contagioasă, comună la copii, produsă de stafilococ sau streptococ sau de combinaţia lor.

IMPOTENŢĂ/impotence (lat. impotens = neputincios) Incapacitate a unui bărbat de a obţine şi/sau menţine o erecţie suficientă pentru desfăşurarea unui act sexual satisfăcător.

IMUNITATE/immunity (lat. immunitas = scutire de taxe, din munus, muneris = încărcătură, taxe) Rezistenţă naturală sau câştigată a unui organism viu la un agent infecţios sau toxic

IMUNIZARE/immunize (a unui organism) (lat. immunis = a scăpa de) A-l face refractar la o boală


INCEST/incest (din lat. incestus = necast) Uniune (maritală sau sexuală) între rude.

INCONTINENŢĂ/incontinence (lat. continens = care reţine) Alterarea sau pierderea controlului sfincterelor anal sau vezical.

INCUBAŢIE/incubation (lat. incubatio = clocire) Timpul scurs între introducerea unui agent infecţios în organism şi apariţia primelor simptome de boală.

INCURABIL/incurable (gr./ lat. incurabilis; din curare = a îngriji, a trata) Care nu se poate vindeca. Boală incurabilă = boală care evoluează indiferent de tratamentele aplicate.

INDIGESTIE/indigestion (lat. indigestus = nedigerat, dezordonat) Set de simptome care definesc o stare de rău a stomacului, nespecifică. Indispoziţie provocată de o digestie deficitară.

INDOLOR/painless (lat. dolere = a suferi) Care nu provoacă durere.

INFARCT/infarction (lat. infarctus = înfundat) Moartea unui ţesut din cauza lipsei sângelui la acel nivel, ca urmare a unei obstrucţii vasculare.

INFECŢIE/infection (lat. infectus = impregnat, pătruns, stricat, corupt) Prezenţa microbilor şi a puroiului în

INFLAMAŢIE/inflamation (lat. in = în; flamma = flacără, foc) Reacţie consecutivă unei agresiuni traumatice chimice sau microbiene a organismului, manifestată prin diverse simptome sau semne (rubor = roşeaţă, tumor = tumefacţie, dolor = durere, functio laesa = impotenţă funcţională). Sufixul ită defineşte prezenţa inflamaţiei (arterită, cistită, laringită etc.)


INSIDIOS (despre debutul unei boli)/insidious (lat. insidiosus viclean, periculos, care întinde curse, din insidiae = obstacol, capcană) Fără simptome imediat alarmante.

INSOMNIE/insomnia (lat. insomnia, din somnus = somn) Imposibilitatea sau dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit.

ISCHEMIE/ischemia (gr. iskhein = a se opri; haima = sânge) Lipsa sau reducerea irigaţiei sanguine a unui ţesut, organ sau segment de corp.

ISTERIE/hysteria (gr. hystera = uter) Nevroză caracterizată printr-un tip de personalitate patologică, sau prin conversia tulburărilor psihice în simptome fizice. La începuturile medicinii, era considerată o boală exclusiv feminină.