NUTRIŢIA
ÎN COPILĂRIE
Particularităţi
fiziologice ale copilului
Perioada
de la 1 an până la pubertate este o etapă mai puţin spectaculoasă
din punct de vedere al creşterii în greutate şi lungime,
comparativ cu schimbările importante ce au loc în perioada de sugar
şi în adolescenţă.
Perioada
de copil mic (antepreşcolar) 1-3
ani:
- încetinirea ritmului de creştere;
- modificarea proporţiilor dintre cap, trunchi şi membre;
Copilăria
a 2 a (3 – 6-7 ani – preşcolar) –
dentiţia de lapte
complet apărută –
încep să apară
primii dinţi definitivi:
- dezvoltarea complexă a S.N.C. şi implicit a gândirii, vorbirii, locomoţiei, ceea ce duce la creşterea independenţii copilului;
- ritm de creştere mai lent;
Copilăria
a 3 a (6-7 ani –
pubertate) la fete pubertatea apare la 12 –
14 ani, iar la băieţi
la 14
– 16 ani.
- maturizarea zonelor corticale ale creierului,
- încetinirea creşterii în prima parte a perioadei urmată de o accelerare în perioada prepuberă;
- apar primii dinţi definitivi;
- boli contagioase rare datorită imunizării spontane (îmbolnăvire) sau provocate
(vaccinări)
Pubertatea
–
corespunde apariţiei
menarhei la fete şi dezvoltării funcţiei sexuale la
băieţi:
- se încetineşte ritmul creşterii staturale;
- se accelerează creşterea în greutate;
- se modifică dimensiunile unor segmente – înfăţişarea este armonioasă apropiată de cea a adultului.
Creşterea
este înceată şi constantă la şcolari şi preşcolari, rata
creşterii scăzând semnificativ după primul an de viaţă. Dacă
copilul creşte cu 50% în primul an, înălţimea acestuia nu se
dublează decât la 4 ani. Greutatea de la 2 ani se multiplică de 4
ori comparativ cu cea de la naştere, iar apoi copilul câştigă 2-3
kg pe an până la 9-10 ani. Creşterea în înălţime este de 6-8
cm pe an de la 2 ani până la pubertate. Deseori se observă
creşteri în salturi, perioade ce corespund modificărilor de apetit
şi de aport alimentar.
Au
loc modificări în ceea ce priveşte proporţiile corporale. Capul
creşte mai puţin, scade creşterea trunchiului, iar membrele se
lungesc.
Compoziţia
corporală rămâne relativ constantă în copilărie. Adipozitatea
se diminuă în primii ani de viaţă, atingând un minim la 6 ani.
Urmează apoi o perioadă de rebound al adipozităţii care
pregăteşte copilul pentru pubertate.
Aprecierea
statusului nutriţional
Aprecierea
statusului nutriţional se face folosind indicatori antropometrici:
greutate, înălţime, raport talie/greutate, indice de masă
corporală (IMC). Alte măsurători sunt mai puţin folosite:
circumferinţa braţului, indexul tricipital sau subscapular. Datele
obţinute trebuie comparate cu cele de pe percentilul corespunzător
vârstei şi sexului (nomograme), specifice zonei geografice
respective. Măsurarea la intervale regulate defineşte un tipar de
dezvoltare, copiii menţinându-şi înălţimea şi greutatea în
acelaşi nivel de creştere. O creştere rapidă în greutate poate
arăta tendinţa spre obezitate. Staţionarea sau scăderea ponderală
poate indica o afecţiune acută sau cronică, tulburări ale
comportamentului alimentar sau probleme familiale.
În
ţările slab dezvoltate este necesară o interpretare atentă a
rezultatelor obţinute prin măsurătorile antropometrice. La copii
trebuie folosit un IMC specific vârstei, datorită creşterii
inegale în înălţime şi greutate. Copiii cu malnutriţie cronică
au o înălţime mai mică decât cea corespunzătoare vârstei. În
condiţii adecvate ei pot să-şi recupereze greutatea mai rapid
decât deficitul statural, astfel încât au o înălţime mică, dar
o greutate adecvată vârstei şi IMC va fi astfel fals crescut.
Recomandări
privind consumul de nutrienţi
Necesităţile
energetice şi de nutrienţi se menţin crescute faţă de adult,
pentru a acoperi necesarul pentru creştere şi dezvoltare.
Necesităţile
energetice rezultă din rata metabolismului bazal, rata de creştere
şi activitatea fizică. Intensitatea activităţii fizice variază
cu vârsta, fiind mai redusă la copiii între 2-5 ani decât la
copiii între 6-10 ani.
Necesarul
energetic (NE) se calculează după formula:
NE
(kcal/zi) = 1000 + 100 x vârsta (ani)
Necesarul
energetic la copil
Kcal
Grame de proteineVârsta (ani)pe zipe kgpe cmpe zipe kg
greutateînălţime
greutate1-3130010214,4161,24-618009016,0241,17-1020007015,2281,0
Aportul
alimentar trebuie să asigure o proporţie echilibrată de principii
nutritive: 15-18% proteine, 25-30% lipide şi 55-60% glucide.
Necesarul de lichide la aceste vârste este de 80 ml/kgcorp/zi.
Necesarul
de proteine scade de la 1,2 g/kgcorp/zi în prima copilărie la 1
g/kgcorp/zi în perioada prepubertară. Două treimi din proteine
trebuie să fie de origine animală. Sursa de proteine va fi
reprezentată de lactate 500 ml/zi, carne 75 g/zi, ouă (un ou la 2
zile). Carenţa proteică poate apare la copiii cu diete vegetariene,
cu alergii alimentare multiple, cu tulburări ale comportamentului
alimentar sau la cei proveniţi din familii cu nivel socio-economic
redus.
Necesarul
de lipide este de 2-3 grame/kgcorp/zi. Lipidele vor proveni din unt,
smântână, margarină, uleiuri vegetale, frişcă. Necesarul de
acizi graşi esenţiali este de 1-3% din totalul caloriilor.
Necesarul
de glucide este de 10 g/kgcorp/zi. Acestea vor fi furnizate de pâine
şi produse de panificaţie (150 g/zi), paste făinoase, prăjituri,
fructe, legume. Se preferă pâinea intermediară mai bogată în
vitamine din grupul B.
Minerale
şi vitamine
Fierul
– copiii între 1 şi 3 ani au risc de anemie feriprivă. Anemia
feriprivă este una din cele mai frecvente carenţe nutriţionale,
determinând tulburări de comportament şi o rezistenţă scăzută
la infecţii. Fierul este un cofactor al enzimelor ce intervin în
metabolismul mediatorilor dopaminergici şi serotoninergici.
Alimentaţia poate fi insuficientă în ceea ce priveşte aportul de
fier, absorbţia acestuia fiind influenţată de alimentul din care
provine.
Calciul
este necesar pentru mineralizare şi menţinerea creşterii osoase.
Aportul recomandat de calciu este de 500 mg/zi la copilul de 1-3 ani
şi 800 mg/zi la copilul în vârstă de
4-8
ani. Necesarul de calciu este influenţat de rata de absorbţie a
acestuia şi de factori din dietă: aportul proteic, vitamina D,
fosfor. Din cantitatea ingerată se absorb aproximativ 100 mg/zi la
copilul de 2-8 ani. Aportul de calciu are o influenţă redusă pe
rata excreţiei sale urinare în perioadele de creştere rapidă,
copiii având nevoie de 2-4 ori mai mult calciu/kgcorp decât
adulţii.
Magneziul
– necesarul mediu este de 5 mg/kgcorp/zi. În perioada
prepubertară, când creşterea este accelerată, necesarul de
magneziu creşte la 5,3 mg/kg corp/zi.
Vitamina
D este necesară pentru absorbţia intestinală a calciului şi
depozitarea acestuia în os. Suplimentarea cu vitamină D se face în
sezonul neînsorit până la vârsta de 5-7 ani.
Consumarea
unei diete echilibrate, cu alimente din toate grupele majore, aduce
suficiente vitamine şi minerale. Suplimentele de vitamine şi
minerale pot fi prescrise fără riscuri dacă nu depăşesc
necesităţile zilnice recomandate. Suplimentele vitaminice trebuie
date copiilor cu boli cronice ca fibroza chistică, boli inflamatorii
intestinale, boli hepatice. Vitaminele liposo-lubile administrate
parenteral sunt necesare în malnutriţia severă.
Un
aspect deosebit de important în creşterea şi dezvoltarea copilului
îl constituie mediul social al acestuia. Deopotrivă, un climat
familial adecvat, o informare corectă a părinţilor şi accesul la
educaţie au un rol major la dezvoltarea armonioasă a copilului.
În
acest sens, nu trebuie neglijate următoarele:
sensibilizarea
părinţilor pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului lor, în
mediul familial şi extrafamilial, cu un minim de informaţii despre
principiile alimentare şi rolul acestora; încurajarea activităţii
fizice la copil, având în vedere efectele benefice pe termen lung
ale acesteia, concomitent cu administrarea de suplimente de vitamine
şi minerale (dacă este
cazul)
sub supravegherea medicului;
încercarea
de a explica copilului importanţa alimentaţiei corecte şi de a
forma unele deprinderi în acest sens, de la o vârstă cât mai
mică; se va folosi un limbaj simplu, adecvat vârstei şi
capacităţii de înţelegere a acestuia;
corecţia
obezităţii încă din copilărie reduce riscul unor boli
cardiovasculare şi metabolice la adult;
promovarea
noţiunilor de nutriţie în grădiniţe şi şcoli, în cadrul
orelor de educaţie alimentară.