NUTRIŢIA
SUGARULUI
Dezvoltarea normală
a sugarului şi a copilului mic se bazează pe un aport de substanţe
în concordanţă cu necesităţile de creştere, iar o alimentaţie
dezechilibrată determină apariţia unor carenţe specifice,
existând patologii legate de supra- şi subalimentaţie.
Creşterea
ponderală
Greutatea medie a
n.n. la termen este 3000 g, cu variaţii între 2500 – 4500g.
Copiii cu Gn cuprinsă între:
- 2500-2800 se numesc subponderali;
- peste 4500g se numesc supraponderali;
- sub 2500 g se numesc copii cu greutate mică la naştere.
Sporul în greutate
este: Lunar:
- lunile I, II, III, IV – 750g/lună =3000g;
- lunile V, VI, VII, VIII – 500g/lună=2000g;
- lunile IX, X, XI, XII – 250g/lună =1000g.
Greutatea la 1 an
= 9000g.
Între 1-2 ani
creşte cu aproximativ 250g/lună.
Greutatea la 2
ani = 12kg.
După vârsta de 2
ani se foloseşte formula lui Herman:
G = 2xV + 9 Kg (V
= vârsta în ani)
Cresterea in
talie
T la n.n. = 50 cm cu
variaţii între 47-55 cm. Creşterea în lungime este expresia
creşterii scheletului. În timp ce greutatea poate fi modificată de
cea mai mică tulburare digestivă, creşterea în lungime este mult
mai greu influenţată. De aceea se spune că sugarul are vârsta
taliei şi nu a greutăţii sale.
T = distanţa de
la vertex la plante;
După naştere
sugarul creşte în talie:
- luna I – 4 cm;
- luna II, III – 3
cm/lună; 1 an T =
70-72 cm
- luna IV – 2 cm;
- Luna V – XII – 1 cm/lună
Sau:
0 –3 luni – 3
cm/lună;
4 – 6 luni – 2
cm/lună;
7 – 12 luni – 1
cm/lună.
Între 1-2 ani
creşte cu aproximativ 1 cm/lună la
2 ani T = 80-82 cm.
Peste 2 ani T se
calculează cu ajutorul formulei lui Geldrich:
T = 5xV +
80 (V=vârsta
în ani)
Creşterea în
înălţime are în general un caracter ondulant. Se pare că există
o alternare regulată a perioadelor de “plenitudine” şi
“înălţare”:
- 1-4 ani – prima plenitudine;
- 5-7 ani – prima înălţare;
- 8-10 ani – a doua plenitudine;
- 11-15 ani – a doua înălţare.
Creşterea în
lungime se opreşte la fete între 20-22 ani şi la băieţi între
23-25 ani. De fapt între 19-20 ani la băieţi şi 17-18 ani la fete
adaosul anual măsoară numai câţiva mm.
Diferenţele între
greutatea băieţilor şi a fetelor persistă până la 10-11 ani
când greutatea fetelor depăşeşte pe cea a băieţilor (perioada
prepubertară) – prima încrucişare a curbelor ponderale. La 14-15
ani, greutatea băieţilor depăşeşte pe cea a fetelor – a doua
încrucişare a curbelor ponderale.
Particularităţi
fiziologice ale perioadei de sugar
Greutatea
noului-născut este influenţată de durata gestaţiei şi de
creşterea în greutate a mamei pe parcursul sarcinii. Creşterea în
greutate după naştere depinde de factori genetici şi nutriţionali,
în mod normal dublându-se la 4 luni şi triplându-se la 1 an.
Apa corporală, care
reprezintă 70% din greutate la naştere, scade la 60% la 1 an,
scădere realizată mai ales pe seama lichidului extracelular. La
naştere funcţia renală este imatură. Rata filtrării glomerulare
e mai scăzută în primele 9 luni; de asemenea, capacitatea de
concentrare a urinei ajunge comparabilă cu cea a adultului după 6
săptămâni.
Activitatea
enzimelor responsabile de digestia dizaharidelor (maltaza,
izomaltaza, zaharaza) ajunge la nivele similare cu ale adultului în
săptămâna 28-32 de sarcină. Activitatea amilazei salivare şi
pancreatice rămâne scăzută în primele 6 luni, digestia
amidonului fiind deficitară. Secreţia pepsinei creşte în primele
3 luni.
Absorbţia lipidelor
este influenţată de sursa acestora, grăsimile laptelui matern
fiind bine absorbite. Laptele matern conţine două lipaze: una
găsită în fracţia lipidică (esenţială pentru formarea
lipidelor) şi o alta stimulată biliar, ce hidrolizează
trigliceridele în acizi graşi şi glicerol. Lipaza gastrică a
sugarului hidrolizează acizii graşi cu lanţ scurt şi mediu în
stomac. Majoritatea trigliceridelor cu lanţ lung trec nedigerate în
intestin, unde sunt scindate de lipaza pancreatică.
Introducerea
alimentelor solide trebuie făcută în concordanţă cu achiziţiile
motorii şi cu maturarea funcţională. În momentul apariţiei
pensei digitale şi a mişcărilor rotatorii de masticaţie pot fi
introduse bucăţi mai mari de alimente.
Relaţia mamă-copil
în timpul alăptării creează sentimentul de încredere şi
siguranţă al sugarului. Alimentaţia în primul an de viaţă stă
la baza formării relaţiilor de încredere în adulţii din jur. De
asemeni, în această perioadă momentul mesei este unul de explorare
a mediului înconjurător. Odată cu creşterea apar şi se definesc
preferinţele alimentare. În primele luni de viaţă nici o altă
funcţie vitală nu e mai importantă decât hrănirea. Saţietatea
produce un sentiment de bunăstare şi siguranţă.
Dintre cele patru
gusturi esenţiale, cel preferat de sugari este cel dulce, probabil
datorită valorii energetice a glucidelor şi gustului specific
laptelui matern. Gustul acru şi cel amar sunt de obicei respinse.
Trebuie promovat
principiul de încurajare a menţinerii alimentaţiei naturale pe o
perioadă cât mai lungă, datorită avantajelor nutriţionale şi
afective pe termen lung.
Necesarul
energetic
Necesităţile
energetice exprimate pe kilogram corp sunt de 3-4 ori mai mari ca ale
unui adult. Metabolismul bazal este mai crescut în această
perioadă, diminuându-se apoi în cursul vieţii. Necesităţile
energetice în primul semestru sunt de 110 kcal/kgcorp/zi, iar în al
doilea semestru (6-12 luni) necesarul caloric este de 100
kcal/kgcorp/zi.
În condiţii
normale (copil alimentat natural), alimentaţia la cerere satisface
necesităţile energetice ale sugarului pe calea mecanismelor
aport-saţietate. Mecanismul reglării aportului alimentar prin foame
acţionează după vârsta de 6 săptămâni. La sugarul alimentat
natural saţietatea este determinată de modificarea compoziţiei
laptelui, prin creşterea cantităţii de grăsimi în laptele uman
la sfârşitul suptului.
Aportul energetic
carenţial sau excesiv, ce conduce la malnutriţie sau obezitate,
este implicat în apariţia unor boli cronice la vârsta adultă.
Astfel, se pot corela: incidenţa bolilor cardiovasculare şi
greutatea mică la 1 an, HTA şi creşterea ponderală
excesivă/deficitară în perioada de sugar. Hipostatura ca reflecţie
a malnutriţiei severe se asociază cu un risc crescut de boli
cardiovascu-lare, accidente vasculare cerebrale şi diabet zaharat.
Alimentaţia hipercalorică în această perioadă stimulează
lipidogeneza, determinând hipertrofia şi hiperplazia celulelor
adipoase şi va avea ca rezultat obezitatea precoce. Un rol important
în apariţia obezităţii îl are tipul alimentaţiei în cursul
perioadei de sugar, alimentaţia naturală având efect protector.
În primele 6 luni
necesarul proteic este de 1,8-2,3 g/kgcorp/zi pentru sugarul
alimentat natural şi 3-3,5 g/kgcorp/zi pentru cel alimentat
artificial; după vârsta de 6 luni necesarul proteic scade la 1,5-2
g/kgcorp/zi.
Necesarul
lipidic : Se recomandă
un aport minim de 3,5 g/kgcorp/zi şi maxim de 6 g/kgcorp/zi
(reprezentând 35% din
raţia calorică). O cantitate mai mică de lipide reduce
palatabilitatea alimentelor, iar o cantitate mai mare scade apetitul
şi poate determina cetoză.
Acidul linoleic,
esenţial pentru creşterea şi menţinerea integrităţii dermului,
trebuie să asigure 3% din aportul caloric, adică 0,5-1 g/kgcorp/zi.
Dieta trebuie să conţină cantităţi mici de acid α-linolenic,
precursor al acizilor graşi ω-3 – acid docosahexanoic şi
eicosapentanoic.
Nevoia de acizi
graşi cu lanţ lung ω-3 şi ω-6 este importantă, pentru că
dezvoltarea creierului şi retinei continuă câteva luni după
naştere. Acizii graşi cu lanţ scurt, ca de exemplu acidul butiric,
sunt importanţi pentru structura şi funcţia mucoasei colonului.
Din punct de vedere calitativ se recomandă ca acizii graşi
nesaturaţi să-i depăşească pe cei saturaţi. Nu se recomandă
suprimarea coles-terolului alimentar în perioada de sugar, deoarece
acesta este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos.
Necesarul
de glucide. Glucidele
trebuie să asigure 30-60% din aportul caloric în perioada de sugar.
Din acesta, 37% din
aportul caloric al laptelui uman şi 40-50% din conţinutul caloric
al preparatelor comerciale de lapte este adus de lactoză şi alţi
carbohidraţi. Laptele matern conţine 70% glucide. Necesarul de
glucide variază în raport cu vârsta:
–prematur:
6-8 g/kgcorp/zi, datorită deficitului pasager de lactază;
–dismatur:
18-25 g/kgcorp/zi, aport crescut pentru a putea combate hipoglicemia;
–sugar
şi copilul mic: 12 g/kgcorp/zi.
Metabolizarea
glucidelor necesită prezenţa unor complexe enzimatice a căror
deficienţă determină diferite sindroame. Cel mai comun este
intoleranţa secundară la lactoză, ce apare prin alterarea
dizaharidazelor intestinale, după infecţii virale.
Iniţial
aportul glucidic este asigurat de lactoza din lapte, odată cu
diversificarea adăugându-se alte surse. Fibrele alimentare intră
în alimentaţia sugarului începând cu vârsta de 4-5 luni. În
primul an de viaţă este interzis consumul de miere de albine şi
sirop de porumb, pentru că pot conţine spori de Clostridium
botulinum şi pot determina botulism.
Excesul
de glucide determină obezitate, diabet zaharat, carii dentare.
Necesarul
de vitamine
Suplimentarea
vitaminelor nu trebuie făcută de rutină la sugar, cu excepţia
sindroamelor de malabsorbţie sau în cazul unor diete particulare.
Aportul de vitamine din laptele uman este suficient, cu excepţia
vitaminei D (400-800 UI/zi). Copiii alimentaţi natural trebuie să
primească un supliment de vitamina D sau să fie expuşi la soare.
Indiferent de tipul de alimentaţie, în România se practică
pro-filaxia carenţei în vitamina D prin administrarea acesteia fie
zilnic (400-800 UI), fie în doze stoss la un interval de 2 luni,
între 7 zile şi 18 luni de viaţă; pe toată perioada creşterii
în sezonul rece este necesară suplimentarea vitaminei D.
Carenţe de vitamine
au fost întâlnite la copiii hrăniţi cu preparate de lapte ai
căror componenţi au fost distruşi sau omişi în procesul
tehnologic de preparare sau la copiii hrăniţi natural ai căror
mame aveau diete dezechilibrate. Mamele cu o dietă vegetariană au
laptele carenţat în vitamina B12, mai ales atunci când regimul a
fost prelungit în timpul şi înaintea sarcinii. Carenţa de
vitamină B12 poate apărea şi la copii alimentaţi natural ai căror
mame au anemie pernicioasă.
În perioada
neonatală aportul de vitamina K este foarte important, deficienţa
acesteia determinând sângerări sau boala hemoragică a
nou-născutului. Aceasta se întâlneşte mai frecvent la
nou-născuţii alimentaţi natural, pentru că laptele uman conţine
doar 15 µg/L vitamină K, în timp ce preparatele de lapte îl
conţin într-o cantitate de 4 ori mai mare. Necesarul zilnic este de
1-2 μg/zi. În multe ţări se foloseşte administrarea profilactică
de vitamina K.
Suplimentarea cu
vitamine şi minerale trebuie prescrisă doar după o atentă
evaluare a sugarului şi a dietei acestuia. Sugarii alimentaţi
artificial necesită rareori suplimentarea de vitamine. Sugarii
alimentaţi natural necesită administrare de vitamina D.
Hipervitaminozele
pot apărea prin administrarea de vitamine o perioadă îndelungată
de timp. Cel mai frecvent întâlnite sunt:
hipervitaminoza A –
manifestată prin anorexie, întârzierea creşterii,
hepatosplenomegalie, dureri osoase, creşterea fragilităţii osoase;
hipervitaminoza D –
manifestată prin greaţă, diaree, agitaţie, scădere ponderală,
poliurie, nicturie, calcificări ale ţesuturilor moi.
Necesar
de minerale
Mineralele sunt
necesare creşterii şi prevenirii diferitelor afecţiuni. Cu
excepţia fierului şi a fluorului, mineralele sunt aduse într-o
cantitate adecvată de o dietă echilibrată. Nevoile de săruri
minerale sunt mai mari în perioadele de creştere, efort fizic,
stări febrile. Pentru sinteza unui gram de proteine în perioadele
de creştere sunt necesare 0,3 grame de săruri minerale pe zi.
Sodiul reprezintă
principalul cation extracelular. Nevoile de sodiu sunt de 1-2
mEq/kgcorp/zi pentru sugar. Pentru acoperirea acestor nevoi este
necesar un aport de 2-3 ori mai mare, respectiv 0,25-0,5 g/zi de
sodiu. Aportul de sodiu este asigurat de laptele matern, laptele de
vacă (are un conţinut de 3 ori mai mare decât laptele de mamă),
legume, fructe, carne, peşte. Excesul de sodiu în
alimentaţia
sugarului, prin folosirea laptelui de vacă în primul trimestru de
viaţă, produce deshidratare hipernatremică. Senzaţia de sete este
mai mare la sugarul alimentat cu lapte de vacă. Plânsul copilului
este interpretat drept foame, ceea ce va determina administrarea a
încă unui biberon de lapte de vacă. Această practică favorizează
obezitatea. La prematurii şi dismaturii alimentaţi cu lapte de
vacă, în a 30-a zi de viaţă pot apărea edeme, prin ingestia de
sodiu în cantitate mare.
Calciul – aportul
recomandat este de 400-800 mg/zi pentru copiii alimentaţi cu lapte
de vacă, din această cantitate fiind absorbită doar 25-30%.
Sugarii alimentaţi natural reţin 2/3 din cantitatea de calciu
ingerată, necesarul de calciu recomandat acestora fiind de 210-500
mg/zi. Deficitul de calciu determină rahitism, tetanie, osteoporoză,
mineralizarea deficitară a dinţilor.
Fierul – rezervele
de fier sunt suficiente pentru primele 4 luni pentru copiii născuţi
la termen, epuizându-se mai rapid la prematuri. Aportul de fier
recomandat în primele 6 luni este de 6 mg/zi. Necesarul de fier
zilnic este de 8-15 mg/zi la prematuri şi 5-9 mg/zi la sugarul cu
greutate normală la naştere. Sugarii alimentaţi natural au risc de
anemie la 4-6 luni, depozitele de fier epuizându-se la 6-9 luni.
Atât la sugarii alimentaţi natural, cât şi la cei alimentaţi
artificial se recomandă administrarea de fier la 4-6 luni. Anemia
feriprivă este mai frecventă la sugarii alimentaţi artificial
datorită prezenţei unor factori ce inhibă absorbţia acestuia.
Zincul –
nou-născutul nu are rezerve de zinc, fiind dependent de alte surse
pentru aportul acestuia. Zincul este mai bine absorbit din laptele
uman decât din preparatele de lapte. Atât laptele matern, cât şi
preparatele de lapte asigură o cantitate suficientă (0,3-0,5
mg/kgcorp).
Necesităţi
energetice şi de nutrienţi ale sugarului
-
0 -6 luni6-12 luniEnergie108 x G (kg)98 x G (kg)Proteine2,2 x G (kg)1,6 x G (kg)Vitamina A (µg)375375Vitamina D (µg)55Vitamina K (µg)510Vitamina E (mg)35Vitamina C (mg)3035Tiamina (mg)0,20,3Riboflavina (mg)0,30,4Niacina (mg)24Vitamina B6 (mg)0,14Acid folic (µg)6580Acid pantotenic (mg)1,71,8Biotină (µg)56Colină (mg)125126Calciu (mg)125150PO4 (mg)100275Magneziu (mg)3075Fier (mg)610Zinc (mg)55Iod (µg)4050Selenium (µg)1015Fluor (mg)0,10,5
ALIMENTAŢIA
NATURALĂ
Prin alimentaţie
naturală se înţelege alimentaţia copilului numai cu lapte de mamă
în primele 4 luni de viaţă, adică în perioada când alimentaţia
copilului este exclusiv lactată.
Laptele matern
(uman)
Laptele uman este
considerat a fi şi trebuie să reprezinte alimentul ideal al
copilului în primele 6 luni de viaţă, fiind specific speciei.
Laptele matern se numeşte colostru
între zilele 1-6 după naştere, lapte
de tranziţie între
zilele 6-14 şi devine lapte
matur după 14 zile.
Alimentaţia la sân trebuie să fie puternic încurajată atât
pentru alimentarea nou-născutului la termen, cât şi a
prematurului.
Calităţi ale
laptelui uman, “aliment ideal”:
prin compoziţia sa
biochimică, laptele de mamă este adaptat nevoilor nutritive şi
fiziologiei digestive ale nou-născutului şi sugarului - prematur
sau la termen;
pentru omologia de
specie (mamă/sugar), prin factorii imuno-logici şi tipul de floră
intestinală pe care î1 induce, componentele sale imunochimice şi
celulare, ca şi cele biochimice, sunt unice şi benefice pentru
sugar;
variabilitate şi
adaptare permanentă a secreţiei lactate;
alte proprietăţi / efecte: factorii de creştere ai laptelui uman,
efectele
contraceptive ale alimentaţiei la sân şi altele;
legăturile senzoriale, afective şi educative care se stabilesc
între mamă şi
copil;
raritatea
inconvenientelor.
Compoziţia
biochimică a laptelui matern este caracterizată printr-o
concentraţie crescută de lipide şi lactoză, cazeină scăzută,
minerale şi osmolaritate scăzute; astfel laptele matern scade
nevoile nutritive ale sugarului şi facilitează asimilarea.
Compoziţia laptelui de mamă serveşte drept referinţă pentru
calculul nevoilor şi stabilirea formulelor de substituţie pentru
sugar.
Indicaţii
Alimentaţia la sân
este indicată aproape întotdeauna, când mama poate să-şi asume
această responsabilitate, dacă doreşte cu adevărat şi condiţiile
psiho-sociale nu-i limitează capacitatea de a o face.
Obstacole în calea
alimentaţiei la sân sunt naşterile prin operaţie cezariană sau
situaţiile în care nou-născutul necesită terapie intensivă
(perfuzie endovenoasă, ventilaţie asistată, oxigenoterapie,
foto-terapie etc.).
Motivele
pentru care unele mame nu doresc să-şi alimenteze copiii la sân
includ:
- alimentaţia la sân este considerată dureroasă şi tehnica alimentară dificilă;
- antecedente de fisuri mamare, abces etc.;
- teama că vor avea sânii prea mari sau că se vor îngraşă (este necesar un aport caloric şi proteic suplimentar pentru alăptat);
- dorinţa mamei de a merge la serviciu cât mai curând posibil după naştere.
Toate acestea
constituie motive şi percepţii mai mult sau mai puţin subiective,
unele nevalide din punct de vedere medical şi care nu pot fi
schimbate uşor.
Contraindicaţii
În alimenţia
naturală există unele contraindicaţii, temporare sau definitive,
din partea mamei sau a copilului.
Contraindicaţii
tranzitorii din
cauza mamei:
- fisuri mamare/mamelonare;
- mastite/abces mamar;
- tratament antimicrobian: cloramfenicol, tetracicline, sulfamide ş.a.
În această
situaţie, alimentaţia la sânul bolnav se opreşte, copilul e
alimentat la celălalt sân (sau cu alt lapte) şi se face evacuarea
manuală sau mecanică a sânului, până când se reia alimentaţia
la sânul afectat.
Din cauza
copilului:
- icterul laptelui matern (individualizat!).
Contraindicaţii
permanente:
Din cauze materne:
- maladii viscerale evolutive grave: tuberculoză, hepatită, SIDA, malarie, septicemie, neoplazii/tratamente cu citostatice, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală;
- boli neuro-psihice: tulburări psihice grave/psihoza de lactaţie, scleroza în plăci, epilepsie/tratament cu anticonvulsivante;
- alte situaţii/boli (nutriţie-metabolism, endocrine etc): diabet zaharat, tireotoxicoza, malnutriţie maternă, o nouă sarcină cu VG peste 20 de săptămâni;
- mame purtătoare de AgHBs, dacă viremia este semnificativă;
- mame purtătoare de infecţie HIV, adeverită sau presupusă: alimentaţia la sân constituie un risc potenţial pentru copil, dar în acelaşi timp nu poate conferi protecţie faţă de manifestările (conse-cinţele) clinice ale iniecţiei HIV, considerându-se că laptele uman conţine anticorpi specifici anti-HIV.
Cauze legale de
copil sunt rare, unele chiar excepţionale:
- galactozemie congenitală;
- intoleranţă ereditară/primară la lactoză (deficienţă ereditară/primară de lactază);
- fenilcetonurie;
- absenţa congenitală a formării chilomicronilor.
ALIMENTAŢIA
ARTIFICIALĂ
Prin alimentaţie
artificială se înţelege alimentarea copilului exclusiv cu lapte de
altă specie decât laptele uman în primele 4 luni de viaţă, adică
în perioada când copilul este alimentat numai cu lapte. De obicei
aceasta se face cu lapte de vacă sau preparate industriale din lapte
de vacă, mai rar cu lapte de alte specii.
Laptele de vacă
(LV)
Numeroasele probleme
existente în alimentaţia cu lapte de vacă fac ca acesta să fie
considerat impropriu pentru alimentaţia sugarilor mici şi au impus
soluţii pentru rezolvarea acestor neajunsuri.
Probleme
bacteriologice. Laptele
de vacă are un conţinut microbian crescut (în comparaţie
cu laptele uman,
practic steril) din cauza condiţiilor de recoltare şi manipulare;
el este un mediu de cultură bun pentru E.
coli. Nu trebuie
omisă, de asemenea, posibilitatea tuberculozei bovine. Soluţiile
necesare pentru depăşirea acestor dificultăţi includ:
supravegherea sanitar-veterinară a şeptelului,
mulsul
şi manipularea în condiţii igienice, pasteurizarea (joasă sau
înaltă) şi, mai ales, fierberea completă şi suficientă înainte
de administrare (3-5 minute).
Probleme de
conservare industrială. Un
prim procedeu s-a bazat pe dispersia grăsimilor
prin amestecul de
lapte cu sirop de zahăr, obţinându-se lapte concentrat-zaharat,
foarte bogat în zaharoză, anti-putrefactiv/antidispeptic,
constipant. Un al doilea procedeu, cel actual, realizează
omogenizarea (= micelizarea) lipidelor prin procedeul fizic al
dispersiei şi conservarea laptelui sub formă de lichid (lapte
concentrat/ evaporat, nezaharat) sau prin uscare simultană sub vid
(lapte în pudră, lapte praf = LP).
Comitetul de
Nutriţie al Academiei
Americane de Pediatrie
recomandă ca laptele de vacă să nu fie dat până la vârsta de 1
an, spre a se evita:
- deficienţa de fier, prin aport/absorbţie scăzute, ca şi prin pierderi intestinale (hemoragii oculte) datorate alergenicitaţii LV;
- deficienţe nutriţionale diverse (rahitism ş.a.);
- deshidratarea, prin încărcare renală crescută cu solviţi;
- riscul crescut de a face alergie.
Preparate
industriale din lapte de vacă, formule infantile pentru sugarii
născuţi la
termen
(Term
Infant Formulae)
Din cauza puţinelor
contraindicaţii ale alimentaţiei naturale, dar mai ales pentru că
unele mame nu pot sau nu vor să alăpteze, au fost realizate formule
din LV ca substituenţi ai laptelui de femeie.
Se disting 3 grupe
de preparate de lapte destinate sugarilor normali:
- lăpturi maternizate = alimente lactate dietetice maternizate/umanizate, formule infantile standard;
- lăpturi modificate/adaptate pentru vârsta I-a = alimente dietetice lactate pentru sugar;
- lăpturi modificate/adaptate pentru vârsta a II-a = alimente dietetice lactate = „lăpturi de continuare” („laits de suite”, „follow-on/up formulae”).
Primele două
categorii răspund exigenţelor de acoperire a nevoilor nutritive ale
sugarului normal până la vârsta de 4-6 luni („lăpturi
de început”). A 3-a
categorie este adaptată sugarului de
peste
4 luni, asigurând nevoile esenţiale în proteine, acizi graşi, Ca,
Fe - în cadrul unei alimentaţii diversificate, în care laptele
reprezintă aproximativ 50% din aportul energetic.
Este important de
menţionat că aceste preparate de lapte sunt nişte alternative
intelectual-
industriale,
care nu pot înlocui multitudinea caracterelor biologic-adaptative
ale laptelui de mamă.
Dacă
conţinutul de macronutrienţi poate fi simulat, reproducerea
concentraţiei şi a aportului total de
micronutrienţi
esenţiali rămâne o loterie; un exemplu în acest sens este enorma
variabilitate in compoziţia acizilor graşi din formulele pentru
prematuri. Riscurile care rezultă din acestea pot fi neaşteptate,
cum ar fi variaţiile colesterolemiei la sugarii alimentaţi cu
lăpturi cu diferite proporţii
albumină/cazeină.
În plus, nici unul dintre aceste preparate nu poate oferi
imunoglobuline şi alţi factori cu rol în apărarea anuinfecţioasă
(sunt alternative artificiale, inerte).
Formulele infantile
actualmente disponibile, bazate pe laptele de vacă, sunt formule
complete; acestea includ, pe lângă preparatele deja descrise, şi
formulele de lapte pentru prematuri. De fapt, au fost create două
categorii de formule infantile: una pentru sugarii normali si alta
pentru sugarii/copiii cu situaţii medicale specifice
(aminoacidopatii, malabsorbţie, sugari cu greutate mică la
naştere). Aceasta a doua categorie trebuie să separe reglementările
produselor pentru sugari de cele ale alimentelor medicale pentru
copiii mai mari şi adulţi: această separaţie este necesară atâta
timp cât formulele infantile reprezintă sursa nutriţională unică
sau majoră, în timp ce alimentele medicale pentru copilul mai mare
sau adult asigură de obicei numai o fracţie din dieta zilnică.
Formule de lapte
hipo- sau delactozate, cu proteine animale
(Low-lactose/Lactose-free
Formulae)
Caracteristici:
- Au conţinut scăzut de lactoză (1-2 g/dL) sau sunt complet delactozate (urme de lactoză 0,1 g/dL). Hidraţii de carbon, în medie 7 g/dL, constau, în afara unor cantităţi mici de lactoză din preparatele „low lactose”, în glucoză sau polimeri de glucoză; unele preparate conţin şi zaharoză.
- Proteine: 1,2-2 g/dL, asigurând un aport suficient de aminoacizi esenţiali şi cu adaos de taurină; unele preparate au un raport albumină/cazeină = 60/40, ca în laptele matern.
- Lipide în medie 3,5 g/dL, cu predominanţa lipidelor vegetale, care asigură un profil de acizi graşi apropiat de cel al laptelui de mamă.
- Conţinut de minerale, oligoelemente şi vitamine în acord cu standardele şi recomandările internaţionale; vitamina D este prezentă în cantitate de 400-500 UI/L.
-Valoarea energetică
în jurul a 65 kcal/dL.
Indicat în
boli sau condiţii
asociate cu scăderea sau absenţa activităţii lactazice, repectiv
intoleranţa la
lactoză (postgastroenterite acute, diarei cronice/sindroame de
malabsorbţie, malnutriţie).
Formule bazate pe
proteine de soia (Soy-based
Formulae)
Cu excepţia
proteinelor şi glucidelor, formulele cu proteine din soia au o
compoziţie similară cu formulele infantile standard.
Indicaţii:
- sunt alimente de elecţie pentru sugarii cu galactozemie, deficienţă de lactoză (intoleranţă la lactoză, rareori primară, de cele mai multe ori secundară: după gastroenterite, în malnutriţie, din alte cauze de leziuni ale mucoasei intestinale - boala celiacă);
- intoleranţa la proteinele din laptele de vacă (deşi unii sugari cu astfel de intoleranţă nu cresc cu formule bazate pe soia);
- diete vegetariene.
Formule cu
proteine hidrolizate din lapte de vacă
(diete
elementale/semielementale, hipoalergenice)
Indicaţii (pe
cale orală sau enterală):
- intoleranţa severă la proteinele laptelui de vacă (asociată frecvent cu intoleranţă secundară la lactoză în bolile diareice acute recidivante ori cronice ale sugarului);
- intoleranţa la proteinele din soia;
- sindroame de maldigestie/malabsorbţie în nutriţia enterală.
Practica
alimentaţiei artificiale
Biberoanele sunt de
diferite forme şi mărimi, din plastic sau din sticlă. Pentru
nou-născuţi se recomandă biberoane mici. Ele se spală şi se
sterilizează prin fierbere („la cald") sau cu soluţii
spe-ciale („la rece"); după folosire sunt spălate şi din
nou sterilizate, la fiecare masă. Se recomandă să se folosească
numai biberoane de sticlă şi nu biberoanele de plastic.
Tetinele trebuie să
aibă orificiul nu prea mic, fiindcă atunci copilul oboseşte
înainte de a suge suficientă hrană, dar nici prea larg, pentru că
laptele curge în jet, copilul suge prea repede şi se poate îneca
(risc de aspiraţie). Orificiul tetinei trebuie să fie potrivit,
permiţând formarea de picătură
liberă
(să picure uşor). Tetina se sterilizează la un loc cu biberoanele,
iar când se montează pe biberon nu se va atinge cu mâna interiorul
şi nici partea care va intra în gura copilului.
Prepararea laptelui
este de preferat să se facă înainte de fiecare masă; dacă se
pregăteşte pentru mai multe mese, laptele va fi păstrat la
frigider, în biberoane sterilizate şi etanşeizate. Se procedează
astfel:
- se spală bine mâinile înainte de manipulare;
- se va folosi măsura livrată o dată cu cutia (înăuntrul ei):
- diluarea se face cu apă fiartă şi răcită la aproximativ 50-60°C; în general se pune o măsură (de 4,5-5 g) la 30 mL apă, deci 3 măsuri la 90 mL, rezultând o concentraţie a laptelui de 13- 15%.
- se varsă pudră de lapte în apa fiartă şi răcită din biberon, se agită până se dizolvă bine (cu biberonul închis) şi se răceşte într-un vas cu apă rece: temperatura laptelui de administrat se încearcă prin picurare pe dosul mâinii. Pe cutiile sau pungile cu preparate industriale de lapte se află instrucţiuni clare referitoare la pregătirea biberoanelor şi la prepararea laptelui. După folosire, cutia/punga se închide bine şi se păstrează în loc rece şi uscat, dar nu în frigider.
Tehnica
alimentaţiei la biberon
- Poziţia copilului este asemănătoare cu cea din alimentaţia la sân ridicat sau semişezând, cu capul pe braţul mamei, niciodată culcat (poziţia culcat la supt se asociază cu incidenţă crescută de otită medie);
- Copilul trebuie să fie treaz şi, cum respiraţia este exclusiv nazală în timpul suptului, trebuie sa ne asigurăm de permeabilitatea nazală; la nevoie, se vor face spălaturi cu ser fiziologic şi aspiraţie nazală înainte de supt;
- Biberonul trebuie ţinut astfel încât gâtul şi tetina să fie pline cu lapte, fără aer;
- Durata mesei: 15-20 de minute, suficientă pentru majoritatea sugarilor. La nou-născut şi sugarul mic suptul este întrerupt de pauze scurte, progresiv mai lungi spre sfârşitul mesei, în timpul cărora copilul poate si trebuie ajutat să eructeze;
- Copilul nu va fi forţat să termine laptele din biberon, mai ales dacă adoarme (risc de aspiraţie!). După supt va fi ţinut vertical, cu capul pe umărul mamei (sau în şezut, în poala mamei) şi bătut uşor pe spate pentru eructare, ce poate fi însoţită uneori şi de regurgitare de lapte. După aceasta, sugarul poate fi culcat, iniţial pe stânga, pentru a uşura o eventuală eructare, apoi pe partea dreaptă, pentru a favoriza pasajul piloric al alimentelor (la această vârstă copilul nu trebuie să fie culcat pe
spate;
se poate pune şi în poziţie „de securitate", adică în
decubit ventral, cu capul flectat lateral şi precauţiuni pentru a
se evita asfixierea).
Conduita in
alimentaţia artificială
Numărul de
biberoane şi volumul de lapte la o masă, recomandate la sugarul
normal variază cu gradul de maturare/ vasta gestaţională, vârsta
postnatală şi cu unii factori individuali.
-
VârstăNr. de supturiVolum/masă
0-7 zile6-1030-90 mL
1 săpt.-1 lună7-860-120 mL
1 -3 luni5-7120-180 mL
3-6 luni4-5180-210 mL
6-9 luni3-4210-240 mL
10-12 luni2-3210-240 mL
Tabelul
14. Numărul de mese şi cantitatea de lapte/masă recomandate la
sugarul normal alimentat artificial.
Alimentaţia
artificială la diferite vârste
În mod schematic,
se disting 4 perioade: perioada neonatală (îndeosebi primele 15
zile), 1-3 luni, 3-5 luni şi după 5 luni.
La nou-născutul
normal, cu greutatea la naştere (Gn) > 2500 g, alimentaţia
trebuie să înceapă precoce, în primele 6 ore de viaţă.
- în ziua 1-a, primul biberon se va da la 3-4 ore după naştere, cu 10-15 ml apă pură sterilă, ceea ce permite verificarea existenţei unei deglutiţii normale şi minimalizează riscurile unei eventuale căi false; ulterior se dau 15-20 mL lapte (pentru vârsta 1-a), la 3 ore, cu 6-7 biberoane în prima zi de viaţă.
- în săptămâna 1 -a de viaţă:
Ziua a 1-a = 6-7 x
15-20 mL
Ziua a 2-a = 6-7 x
30 mL
Ziua a 4-a = 6-7 x
50 mL
Ziua a 5-a = 6-7 x
60 mL
Ziua a 6-a = 6-7 x
70 mL
Ziua a 7-a = 6-7 x
80 mL
Intervalul între
supturi este de 3 ore (variază între 2-4 ore), cu repaus nocturn
(exemplu:
orele
6, 9, 12, 15, 18, 21, 24). În general, în luna 1-a se recomandă să
se dea al 7-lea biberon, nocturn.
- în săptămâna a 2-a se pot lăsa 6-7 supturi x 80 mL, crescându-se la 90 mL/masă pentru unul sau mai multe biberoane, astfel încât la vârsta de 2 săptămâni sugarul va primi 6-7 mese x 90 mL.
Calculul raţiei
alimentare la nou-născut
Pentru primele 15
zile se face după formula Finkelstein:
L
= (Z-1) x 70-80
în care:
L = cantitatea de
lapte/24 de ore;
Z = vârsta in zile;
70 = pentru
nou-născuţii cu GN<3250 g;
80 = pentru
nou-născuţii cu GN > 3250 g.
După vârsta de 15
zile se foloseşte formula Apert :
L
= G/10 + 250 g
în care:
L = cantitatea de
lapte/24 de ore; G = greutatea actuală a copilului.
În perioada 15 zile
3 luni, singurul aliment, necesar şi suficient, este laptele,
cantitatea zilnică fiind calculată după regula Apert, şi
împărţită la numărul de mese. Aceste cantităţi sunt date cu
titlu indicativ, putând fi modificate după apetit şi curba
ponderală; acelaşi lucru este valabil si pentru recomandările
înscrise de către producător pe cutiile/pungile cu formule
industriale de lapte privind numărul zilnic de biberoane şi volumul
de lapte pe masă.
Numărul de mese
Între 15 zile şi 2
luni sugarul primeşte 6-7 mese/zi, in medie la 3 ore; copilul nu
trebuie trezit pentru masă, ci trebuie urmat ritmul sau/şi
respectată nevoia pentru un biberon nocturn. De la 2
luni,
copilul trece, cel mai adesea spontan, la 5 mese, adică nu se mai
trezeşte pentru unul dintre biberoane; cantitatea zilnică de lapte
este împărţită la celelalte biberoane, iar intervalul dintre mese
este de 3-4 ore.
În perioada 3-5
luni se poate începe diversificarea la sugarii alimentaţi
artificial; numărul de mese este de 5-6 ori/zi, din care 3-4
biberoane de lapte pur.
- Laptele rămâne alimentul de bază până la vârsta de 5-6 luni, dar de la 3 luni se poate
începe
introducerea de făinoase, folosind făinuri instant, diastazate, de
orez, tapioca etc., concepute pentru vârsta 1-a. Doza: 1-2 linguriţe
la biberonul de seară, eventual şi la cel de dimineaţă.
Introducerea făinoaselor nu este neapărat necesară (mai ales a
celor cu gluten!). Avantajele introducerii lor precoce, cel puţin la
unii copii: creşte aportul caloric fără să crească prea mult
volumul biberonului, iar dacă sunt date seara, permit suprimarea
biberonului nocturn. Administrate prea devreme sau in cantităţi
prea mari, făinoasele pot cauza tulburări digestive (dispepsia de
făinoase) sau obezitate. De reamintit şi faptul că amilazele
necesare digestiei făinoaselor cresc la nivelele adulte pe la vârsta
de 6 luni.
După 5 luni se
trece la diversificarea alimentaţiei şi se folosesc preparate de
lapte pentru vârsta a 2-a.
Supravegherea
alimentaţiei artificiale
Există mai multe
repere pentru aprecierea unei alimentaţii echilibrate:
- Curba ponderală: cântărirea săptămânală, ca şi în alimentaţia naturală, este de preferat celei lunare de la consultaţiile de puericultura; când copilul este bolnav (febră, vărsături, diaree), cântărirea se face zilnic sau de mai multe ori pe zi.
- Apetitul: în mod normal, copilului îi este foame şi plânge când se apropie ora de masă şi adoarme când apetitul este satisfăcut. Anormale sunt refuzul alimentaţiei sau, dimpotrivă, apetitul permanent (erori alimentare, copil bolnav).
- Scaunele: în alimentaţia artificială, copilul are 2-3 scaune/zi, mai consistente şi mai colorate decât în alimentaţia la sân.
Suplimentări în
alimentaţia artificială
- La naştere, vitamina K1.
- În alimentaţia cu formule infantile de lapte, maternizate, adaptate sau speciale, suplimentarea cu vitamina D este necesară, în funcţie de conţinutul în vitamina D al preparatelor, respectiv de aportul zilnic de lapte. Şi în acest caz, suplimentarea cu vitaminele A şi D este necesară pentru sugarii mici sau pentru cei cu malabsorbţie/steatoree. Eventual poate fi necesară şi suplimentarea cu fluor. Toate formulele cu proteine din soia conţin suficient fier, dar unele preparate bazate pe laptele de vacă conţin cantităţi mici de fier.
- Alimentaţia cu lapte de vacă sau lapte praf din lapte de vacă integral nemodificat, mai ales în primele 6 luni de viaţă, trebuie suplimentată cu preparate multivitaminice şi minerale, care includ vitamina D şi Fe (precauţii necesare şi în alimentaţia cu lapte de capră).
DIVERSIFICAREA
ALIMENTAŢIEI
Sugarii în primele
4-6 luni de viaţă îşi obţin toate elementele nutritive necesare
din lapte, în primul rând din laptele de mamă.
După vârsta de 4-6
luni, pe măsură ce sugarul învaţă să stea şi să îşi
întoarcă capul ca răspuns la prea multă sau prea puţină
mâncare, pot fi adăugate în alimentaţie cerealele, fructe-piure
legume, carne.
Schema de
diversificare mai precoce şi modul de prezentare a alimentelor
De la 3 luni,
introducerea de făinuri-instant (diastazate): orez, tapioca, 1-2
linguriţe în laptele de seară, eventual şi dimineaţa, adică la
1-2 mese.
Între 3 şi 5
luni începe
diversificarea propriu-zisă: fructe, legume.
- Fructele crude sau coapte/fierte, mixate, se dau când copilul mănâncă cu linguriţa: mere, banane, pere, caise, piersici. Clasic, se dau mere rase + biscuiţi + 5% zahăr, de la vârsta de 4 luni. Sucul de fructe se poate da înainte, de regulă după vârsta de 1 lună, la început cu biberonul şi mai târziu cu cana; el nu este neapărat necesar, preparatele de lapte au suficientă vitamina C. Există şi preparate industriale de fructe/suc de fructe ± cereale (borcane, cutii).
- Legumele (morcovi, fasole verde, tomate, spanac, salată, cartofi): dau la început fierte, mixate complet şi introduse progresiv în biberonul de seară, în loc de preparatul făinos, pentru a obişnui copilul cu gustul. Pe măsură ce supa de legume se îngroaşă (creştem cantitatea de supă, scădem cantitatea de lapte), se administrează cu linguriţa şi se transferă la masa de prânz.
Alternative (ca şi
la fructe): supa şi legumele mixate ca o pastă, gătite în casă
sau preparate industriale în borcane/cutii, conţinutul putând fi
păstrat corespunzător şi consumat în 24-48 ore de la deschiderea
lor.
Deci: 1-2 mese
diversificate; 4-5 biberoane de lapte (vârsta I-a), sau la sân.
Între 5 şi 9
luni se introduc:
- Alimente bogate in proteine: carne de pasăre, gălbenuş de ou. Cantitatea: 30 g carne/zi, respectiv 1 gălbenuş la 2 zile. Preparare: carnea bine fiartă, gălbenuşul fiert tare, fin mixat, amestecate cu legumele; pot fi amestecate şi cu laptele. Administrare: la 1 masă (pana la 1 an), cu linguriţa.
- Laptele de folosit: de mamă (în alimentaţia naturală) sau preparate pentru vârsta a II-a în alimentaţia artificială.
- Alte elemente de diversificare: unt, iaurt, brânză de vaci.
- Numărul de mese = 4 - 5/zi, iar cantitatea pe masă şi pe zi – după apetitul copilului.
- Copilul poate bea lichide (apă nezaharată, sterilă) la masă sau imediat după: poate avea dezgust pentru lapte simplu, care i se va da sub alte forme: cu cereale/orez, iaurt etc.
Deci: 4-6 mese/zi,
la aproximativ 4 ore, din care 2-3 mese de lapte, restul
diversificate.
După 9 luni:
- Diversificarea este completă;
- Copilul se alimentează în totalitate cu linguriţa, sau i se dă un biberon;
- Se poate începe o alimentaţie nemixată, în mici bucăţele;
- Laptele de mamă/laptele industrial poate fi înlocuit cu LV integral;
- Copilul poate fi lăsat să mănânce singur;
- Gusturile copilului sunt schimbătoare în timp; el nu trebuie constrâns dacă refuză anumite alimente, constrângerea putând fi sursă de conflicte şi inapetenţă;
- Orice masă fără lapte poate fi urmată de un desert lactat.
Vârsta potrivită
şi reguli pentru diversificarea alimentaţiei
Diversificarea
tardivă, după vârsta de 6 luni, se recomandă în alimentaţia
naturală, cu scopul de a se face un sevraj tardiv şi progresiv.
Adepţii
diversificării precoce, de la 3 la 5 luni, recomandă această
modalitate în alimentaţia artificială, considerând că analogia
între alimentaţia cu lăpturi maternizate sau adaptate şi
alimentaţia naturală nu este posibilă, toleranţa pentru aceste
lăpturi nefiind întotdeauna bună.
Diversificarea
trebuie să se facă respectând nişte reguli precise:
- Nu se introduce decât un singur aliment nou, o dată, lăsându-se un interval de 5-7 zile între alimentele noi (cel deja introdus şi cel ce urmează), pentru ca reacţiile la noul aliment să poată fi identificate;
- Se începe întotdeauna cu cantităţi mici din noul aliment (exemplu: 30-50 g), care trebuie crescute progresiv şi care se dau înaintea laptelui;
- Ordinea introducerii noilor alimente nu este importantă, cronologia propusă fiind adaptată fiecărui copil în parte;
- Diversificarea trebuie să ţină cont de gustul copilului: orice modificare a regimului trebuie „propusă" şi nu „impusă"!;
- Este importantă supravegherea copilului din cauza riscului de înec sau aspiraţie, în special după introducerea alimentelor neomogene / nonmixate.
Alimente
interzise sau de evitat la sugar şi la copilul pănă la 3 ani
- Alimente care pot provoca aspiraţie/înec: nuci, alune, fructe cu seminţe, seminţe, porumb fiert, floricele de porumb, cartofi prăjiţi, ţelină, morcovi, peşte cu oase, carne tare, bomboane;
- Dulciuri sau alimente care le înlocuiesc pe cele nutritive şi încurajează folosirea dulciurilor: prăjituri, cereale cu zahăr, cozonac, băuturi răcoritoare, băuturi cu arome artificiale de fructe etc.;
- Alimente greu de digerat: cârnaţi, şuncă, mâncăruri prăjite sau grase, condimente, miezul întreg de porumb sau seminţe;
- Alimente producătoare de alergie: lapte proaspăt (nefiert), albuşul de ou, alune, cacao, ciocolată.
La copiii atopici,
următoarele alimente se introduc după vârsta de 1 an: grâul,
porumbul, carnea (mai ales cea de porc!), peştele, tomatele,
căpşunile ş.a.;
- Mierea de albine nu trebuie folosită sub vârsta de 1 an deoarece poate fi contaminată cu spori de
Clostridium
botulinum (de folosit
zahărul!).