NOȚIUNI
INTRODUCTIVE
Nevoile
energetice ale organismului
Toate
sistemele biologice sunt dependente de un aport adecvat de energie
pentru creştere şi supravieţuire. La sugar, cea mai bună
apreciere a unui aport caloric adecvat o reprezintă curba ponderală
satisfăcătoare.
Aportul
energetic la copil depinde de numeroşi factori legaţi între ei
într-o manieră complexă şi trebuie să acopere nevoile pentru:
metabolismul bazal, acţiunea dinamică specifică a alimentelor
(ADS), creştere, activitate fizică şi pierderi fecale.
Nevoile
energetice pentru metabolismul bazal sunt foarte ridicate la sugar,
comparativ cu
adultul:
70
kcal/kg/zi în primele săptămâni de viaţă;
55
kcal/kg/zi la copilul mic; 25-30 kcal/kg/zi la maturitate.
Acţiunea
dinamică specifică (ADS) a alimentelor reprezintă creşterea
metabolismului bazal legată de ingestia şi asimilarea alimentelor,
aceasta fiind importantă pentru proteine şi mult mai mică pentru
lipide şi glucide. La sugar ADS reprezintă 7-10% din cheltuiala
energetică, comparativ cu copilul mare, la care aceasta este de
aproximativ 5%.
Creşterea
corporală antrenează nevoi energetice foarte importante: 1 g de
creştere ponderală necesită 5 kcal în primele luni de viaţă,
când creşterea ponderală este de circa 30 g/zi, nevoile de
creştere sunt de 35-40 kcal/kg/zi, adică un total de 100-150
kcal/zi numai pentru creştere. Mai târziu, la vârsta de 2 ani,
nevoile de creştere sunt de circa 30 g kcal/zi, la această vârsta
creşterea cotidiană fiind de numai 6 g.
Activitatea
fizică este relativ neglijabilă la copilul sub 1 an, dar reprezintă
o importantă componentă a balanţei energetice la copilul mai mare,
adolescent şi adult.
Pierderile
fecale reprezintă <10% din ingestie şi sunt, in principal,
pierderi de lipide. Nevoile energetice totale (globale) pentru sugari
şi copii, în funcţie de vârstă şi greutate
(Tabelul
1), au fost estimate
de către organisme ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Aceste necesităţi
reprezintă
media aportului în timp, pe perioade lungi. Recomandările publicate
de către asemenea grupuri ştiinţifice sunt gândite să fie
utilizate pentru estimarea necesităţilor energetice medii şi a
celor nutritive minimale zilnice, la majoritatea indivizilor sănătoşi
şi pentru diferite populaţii.
Dacă
la sugar nevoile energetice sunt de 115-120 kcal/kg/zi, la adult ele
ajung să fie de numai 36 kcal/kg/zi. La orice vârstă însă este
important ca acest aport energetic global să fie echilibrat între
diferiţii constituenţi alimentari; astfel, ponderea
macronutrienţilor la realizarea aportului caloric cotidian trebuie
să fie:
proteine:
10-15%;
lipide:
30-45%;
glucide:
40-55%.
Este
de reţinut şi faptul că aportul energetic global nu poate fi
utilizat corect decât cu un aport suficient de vitamine şi
oligoelemente.
- VârstăGreutate (kg)
Energie (kcal)
per kg/ziTotal/24 h
Sugari (luni)
0-56
117 (95-145)
5-129
105 (80-135)
Copii (ani)
1-313
1001300 (900-1800)
4-620
85-901700 (1300-2300)
7-1028
80-852400 (1650-3300)
11-14 ani
M45
60-642700 (2000-3200)
F46
48-552200 (1500-3000)
15-18 ani
M66
43-492800 (2100-3900)
F55
38-402100 (1200-3000)
(după:
Food and Nutrition Board, National Research Council Recommended Daily
Dietary Allowances, ed. a 9-a şi a 10-a revăzute, Washington DC,
National Academy of Sciences, 1974, 1979)
Tabelul
1. Necesităţile energetice zilnice, bazate pe vârstă şi
greutate.
1 g proteine =4 kcal;1 g glucide =4 kcal;1 g lipide =9 kcal pentru acizii graşi cu lanţ lung;
8,3 kcal pentru acizii graşi cu lanţ mediu;
5,3 kcal pentru acizii graşi cu lanţ scurt.
Nevoile
energetice sunt exprimate în kilocalorii (kcal) în sistemul
englezesc de măsurători şi în kilojouli (kJ) în sistemul metric.
1
kcal
|
=
|
unitatea
de căldură/cantitatea de energie necesară pentru a
creşte
|
temperatura unui kilogram (1 kg) de apă de la 15° la 16°C (cu 1°C). | ||
1
kcal
|
=
|
4,2
kJ;
|
1
kJ
|
=
|
0,24
kcal.
|
Nevoile
de apă
Apa
este cel mai important component al corpului şi este exprimată ca o
proporţie din greutatea corporală totală, reprezentând 80% în
viaţa intrauterină şi în primele luni de viaţă şi scăzând
progresiv în primul an la aproximativ 60-65%. După vârsta de 12
luni apa rămâne constantă la aproape
65%
din greutatea corporală.
Cele
două compartimente principale ale organismului conţin apa într-un
echilibru dinamic
permanent:
apa
intracelulară (lichidul intracelular = LIC), care cuprinde
cantitatea de apă din toate celulele organismului;
apa
extracelulară (lichidul extracelular = LEC), care include apa
din spaţiul
interstiţial
şi din plasmă (Tabelul
2).
Paralel
cu creşterea în greutate, există o creştere progresivă a LIC şi
o scădere corespunzătoare a ponderei LEC.
PrematurNou-născut1 an3 ani9 aniAdult
la termen
Greutate corp1,5310153070(kg)
Suprafaţă corp0,150,20,50,61,01,7(m2)Suprafaţă/greutate0.10,070,050,040,030,02
Apa totală807865--60(% din greutate)
- 504525--20
(% din greutate)
LIC303340--40
(% din greutate)
(modificat după: Hochman H.Y. şi colab. - 1979)
Tabelul
2. Corelaţii intre creştere şi lichidele corpului.
Necesarul
de întreţinere constă în apa şi electroliţii care se pierd prin
piele, tractul respirator (pierderi insensibile), rinichi, tractul
gastrointestinal (pierderi sensibile). Pierderile fiziologice de apă
şi de electroliţi se corelează direct cu metabolismul energetic şi
sunt proporţionale cu suprafaţa corporală.