DICTIONAR DE TERMENI MEDICALI - 4




B


BACIL/bacillus (lat. bacillum, diminutiv baculum = băţ).

Termen introdus în bacteriologie în 1853 de botanistul
Ferdinand Cohn. Bacterie ce are forma unui bastonaş.

BACTERIE/bacteria (gr. bakteria = baston) Termen introdus în ştiinţă în 1838 de Christian Ehrenberg. Fiinţă unicelulară, saprofită sau parazită, existând în numeroase varietăţi.

BENIGN/benign (lat. benignus = fără consecinţe grave) Uşor sau ne-malign ori care răspunde la tratament.

BIOPSIE/biopsy (limbaj ştiinţific internaţional, din bios

  • viaţă + ops = vedere) Excizia de ţesut sau alt material dintr-un organism viu, în scop diagnostic.

BLEFAROPLASTIE/blepharoplasty (gr. blefaro = pleoapă; plastis = a modela) Tehnică chirurgicală de corectare a defectelor congenitale ale pleoapei

BOLUS/bolus (alimentar) (gr. bolos = bulgăre) Cantitate de alimente ce a fost mestecată şi înghiţită cu saliva, corespunzător deglutiţiei.

BOTULISM/botulism (lat. botulus = cârnat) Intoxicaţie alimentară extrem de severă, cauzatoare de moarte. Este produsă prin contaminarea mâncării cu o bacterie numită Clostridium botulinum. Toxina produsă de această bacterie este în prezent considerată dintre cele mai periculoase otrăvuri cunoscute. Accidentele apar mai ales când

alimentele sunt conservate acasă (legume, carne, peşte).

Conservele din comerţ sunt mai rar implicate.

BRADICARDIE/bradycardia (gr. bradys = lent; kardia

  • inimă) Ritm cardiac lent (normal, de exemplu la atleţi, sau patologic).

BRADIKINEZIE/bradykinesia (gr. bradys = lent; kynesis = mişcare). Încetinirea mişcărilor, fără alterarea examenului neurologic.

BRADILALIE/bradylalia (gr. bradys = lent; lalein = a vorbi) Încetinirea ritmului vorbirii. Poate să apară în hipotiroidism

BRADIPSIHIE/bradypsychia (gr. bradys = lent; psykhe

  • spirit) Încetinirea gândirii, fără alterarea proceselor intelectuale. Poate să apară în hipotiroidism.

BROMOHIPERHIDROZĂ/bromohyperhidrosis (gr. bromos = rău mirositor; hyper = în exces; hydros = transpi-raţie) Condiţie patologică ce se caracterizează prin transpiraţie excesivă, urât mirositoare.

BRONŞIECTAZIE/bronchiekstasia (gr. bronkhia = bronşie; ektasis = dilatare) Lărgirea şi, eventual, supra-infectarea uneia sau mai multor bronş ii, producând pungi de puroi în căile respiratorii. Apare ca urmare a unor infecţii repetate încă din copilărie, a unor corpi străini din bronşii, a unei tuberculoze sau pneumonii prost tratate.

BRONŞITĂ (ACUTĂ ŞI CRONICĂ)/bronchitis, acute and chronical (gr. bronkhia = bronhie, sufixul ită = inflamaţie) Inflamare a tractului traheobronşic, acută sau cronică. Poate fi produsă de virusuri, bacterii sau iritaţii (praf, polen, fum). Dacă expunerea la iritanţi este permanentă, apare bronşita cronică. Cel mai clasic exemplu este cel al fumătorului cu tuse cronică.


BULIMIE/bulimia (gr. boulimia = foame de bou) Tul-burare emoţională ce constă în supra-alimentaţie urmată de auto-provocarea vărsăturii. Necesitate incontrolabilă de a mânca, la un individ care de obicei se hrăneşte echilibrat. Apare în tulburări psihologice sau medicale; poate fi o variantă a anorexiei nervoase.

BURSITĂ/bursitis (gr. bursa = sac de piele) Inflamaţie a bursei, care este o structură protectoare între tendon şi os. Apare ca urmare a unei traume sau a folosirii în exces a muşchiului respectiv (exerciţii sportive).